Οδηγία προς τους πολίτες για την κολύμβηση και το ψάρεμα στις ακτές της Αττικής που έχουν υποστεί ρύπανση με πετρέλαιο, αναμένεται εντός της ημέρας.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του Σκάι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει ούτε να κολυμπά στις περιοχές που υπάρχει μαζούτ, καθώς υπάρχουν άμεσοι και απώτεροι κίνδυνοι για την υγεία.

Υπάρχει – είπε – κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Εξέφρασε, έτσι, διαφορετική εκτίμηση από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε καλέσει τους πολίτες να κολυμπούν στις ακτές.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια να συντονιστεί στον ανώτερο βαθμό ο κρατικός μηχανισμός και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών.

“Η χώρα μας δυστυχώς έχει αντανακλαστικά αφού γίνει η ζημιά”, σχολίασε.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας διευκρίνισε πως η αρμόδια γενική διεύθυνση του υπουργείου βρίσκεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, η οποία αναμένεται να εκδώσει εντός της ημέρας τη σχετική οδηγία προς τους πολίτες.

Παραίτηση

Για τα αιτήματα σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας είπε ότι τώρα ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ζημιάς και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι δευτερευούσης σημασίας.

Σύμφωνα με τις βιολόγους Αγγελική Μήλιου και Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, σε περιπτώσεις ατυχημάτων πλησίον των ακτών, οι υδρογονάνθρακες - οι οποίοι θάβονται στην άμμο - υπόκεινται σε πολύ αργή απόπλυση και ανιχνεύονται ακόμα και μετά από πάροδο δεκαετίας.

Σε περιοχές όπου υπάρχει άντληση πετρελαίου, όπως η Ερυθρά θάλασσα ή ο Περσικός κόλπος, συμπυκνωμένα πισσώδη υλικά (φθάνουν μέχρι και 30 κιλά πίσσα ανά μέτρο πλάτους των ακτών) καλύπτουν τις παραλίες καθιστώντας τις ουσιαστικά άχρηστες για οποιοδήποτε σκοπό.

Διεργασίες

Όταν το πετρέλαιο διαρρέει στη θάλασσα και συμβαίνουν μία σειρά διεργασιών, που προκαλούν φυσικές και χημικές μεταβολές στο πετρέλαιο (εξάτμιση, οξείδωση, γαλακτωματοποίηση, διάλυση) και οι οποίες επιδρούν άμεσα στην τοξικότητά του.

Έχει την τάση να εξαπλώνεται οριζόντια κάτω από τις δυνάμεις επιφανειακής τάσης και συνεκτικότητας, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν επίσης οι δυνάμεις βαρύτητας.

Ταυτόχρονα, και εφόσον οι συνθήκες θερμοκρασίας και έντασης του ανέμου το επιτρέπουν, ένα σημαντικό ποσοστό (έως και 40%) των ελαφρών κλασμάτων του πετρελαίου εξατμίζεται κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο