Λοίμωξη από τον ιό της ιλαράς σε νοσηλευτές και γιατρούς ανακοίνωσε την Παρασκευή και η διοίκηση του “Θριάσιου”.

Από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έγινε λόγος για επιπλέον κρούσματα επαγγελματιών Υγείας στο “Σισμανόγλειο” τον Αύγουστο και στο “Αγλαΐα Κυριακού”, από το οποίο μία νοσηλεύτρια νοσηλεύεται στο “Ερυθρός Σταυρός”.

Στο “Θριάσιο”, τα κρούσματα εκδηλώθηκαν στο διάστημα από 4 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου και έκτοτε δεν έχουν αναφερθεί νέα.

Οι επαγγελματίες Υγείας δεν είχαν μεταξύ τους επαφή (επίπτωση χαμηλή για κλειστό περιβάλλον και αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα) και εμφάνισαν σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία και διήμερη προληπτική νοσηλεία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, από την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού συστήθηκε άμεσος και επιτακτικός εμβολιασμός σε όλους τους επίνοσους (βάσει επιδημιολογικού ορισμού) επαγγελματίες Υγείας, δηλαδή σε όλους όσους βρίσκονταν σε ηλικίες από 20 έως 45 έτη και δεν είχαν γνωστή προηγούμενη νόσηση ή δεν είχαν επιβεβαιωμένο διπλό εμβολιασμό.

Συγκλήθηκαν έκτακτες ξεχωριστές συναντήσεις με τους διευθυντές και προϊσταμένους Κλινικών Τμημάτων και επόπτες ιδιωτικών συνεργείων με τους γιατρούς Εργασίας των εταιρειών αυτών, πάντα υπό την άμεση επίβλεψη και συνεργασία με τη διοίκηση με το σκοπό να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι προς εξέταση και εμβολιασμό.

Κατόπιν συστάσεων της Επιτροπής Λοιμώξεων, το νοσοκομείο προμηθεύτηκε άμεσα τα 50 πρώτα εμβόλια για Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα (τριπλά), ενώ ήδη είχε αρχίσει μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο καθολικός εμβολιασμός.

Επισημάνθηκαν γραπτώς οι αντενδείξεις του συγκεκριμένου εμβολίου σε βαριά ανοσοκατεσταλμένους, έγκυες και πάσχοντες από ανοσολογικά νευρολογικά νοσήματα.

Όλοι οι επαγγελματίες που νόσησαν έχουν επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια και εργάζονται κανονικά.

Συστάσεις

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος απέστειλε εγκύκλιο σε όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς, συστήνοντας τα εξής:

  • Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

  • Τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

ΠΙΣ

Για το θέμα της επιδημίας, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως μεταξύ των καταγεγραμμένων 166 κρουσμάτων, μέχρι την Πέμπτη είναι και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το προεδρείο του ΠΙΣ καλεί όλους τους γιατρούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς.

Θα προστατεύσουν έτσι τον εαυτό τους από την σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους.

Οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς.

Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

Ελλείψεις

Για ελλείψεις εμβολίων κάνει λόγο το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ):

“Δυστυχώς, οι εκκλήσεις προς εμβολιασμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια των εμβολίων κατά της ιλαράς στην αγορά και να προστατευθούν άμεσα οι επαγγελματίες Υγείας και ο πληθυσμός των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που χρήζουν εμβολιαστικής προστασίας”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management