Έντονο προβληματισμό προκαλούν ιατρικές γνωματεύσεις, οι οποίες έχουν χορηγηθεί προκειμένου παιδιά να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κωνσταντίνος Νταλούκας έδωσε στη δημοσιότητα δύο τέτοια πιστοποιητικά, με τους γιατρούς που τα εξέδωσαν να επικαλούνται πιθανές παρενέργειες!

Το ένα πιστοποιητικό είναι από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο - ομοιοπαθητικό.

Χορηγήθηκαν, προκειμένου να αποφύγουν οι γονείς να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, κυκλοφορούν πολλά τέτοια πιστοποιητικά, όπως και ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού, χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια.

Δυστυχώς, υπάρχουν παιδίατροι που σημειώνουν στα βιβλιάρια παιδιών που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν, ημερομηνίες για να δώσουν την εικόνα ότι έχουν γίνει.

Αίσθηση προκαλεί ένα ακόμη έντυπο, που παρατίθεται πιο κάτω και δόθηκε σε παιδίατρο από γονείς, οι οποίοι τού ζητούσαν να το υπογράψει, προκειμένου να συναινέσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους!

Στο έντυπο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Δηλώνω υπεύθυνα πως το εμβόλιο που χορηγήθηκε είναι τελείως ακίνδυνο για την υγεία και ζωή του δέκτη και πως δε θα προκαλέσει άμεσες ή έμμεσες παρενέργειες, συμπτώματα, βλάβες και ασθένειες όπως παραλυσίες, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση, φυματίωση, καρκίνο στο σημείο εμβολιασμού ή άλλο, βλάβες στα νεφρά, φλεγμονές στο ήπαρ, διαβήτη με ή χωρίς κατάληξη σε θάνατο”.

Ο παιδίατρος καλείται, επίσης, να βεβαιώσει πως “...σε περίπτωση που, παρά του εμβολιασμού, η ασθένεια θα εμφανισθεί και εκδηλωθεί στον δέκτη, θα αναλάβω πλήρη ευθύνη χωρίς να προηγηθούν μηνύσεις και δικαστικές διαμάχες και θα αναλάβω όλα τα έξοδα για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του δέκτη και όποιας άλλη ζημιάς που μπορεί να έχει προκληθεί από αυτό.

Θα αποζημιώσω επίσης τον δέκτη και την οικογένειά του σε περίπτωση όπως περιστατικών ή/και μόνιμων βλαβών και συμπτωμάτων είτε ψυχικού είτε σωματικού είδους χωρίς να πρέπει να μεσολαβήσουν πρώτα τα δικαστήρια”...

Ο κ. Νταλούκας τονίζει πως εάν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται.

Το δικαίωμα στην Παιδεία – αναφέρει – είναι πράγματι ισχυρό. Ισχυρότερο όμως είναι το δικαίωμα στην Υγεία:

“Το θέμα δεν είναι ότι μένοντας ένα μέρος των παιδιών ανεμβολίαστα βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι διασπείρουν την νόσο και βάζουν σε κίνδυνο ζωής όλους αυτούς που δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς ή λόγω ηλικίας, να εμβολιαστούν”.

Κατεύθυνση

Ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων υπογραμμίζει πως η ενημέρωση των γιατρών που λειτουργούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, προκειμένου να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για ενήλικες πρέπει να αποτελέσει κατεύθυνση και τακτική από το υπουργείο Υγείας:

“Είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλνουμε ως παιδίατροι γονείς παιδιών που παρακολουθούμε, έχοντας ελέγξει προηγουμένως το βιβλιάριο υγείας τους, για συνταγογράφηση και εμβολιασμό και συνάδελφοί μας παθολόγοι να τους ρωτούν γιατί θέλουν να εμβολιαστούν ή να δηλώνουν άγνοια των εμβολίων.

'Γιατί θέλεις να κάνεις το εμβόλιο του τετάνου; αγρότης είσαι;' ή 'δεν το γνωρίζω το εμβόλιο αυτό για την ηπατιίτιδα Α και άρα δεν μπορώ να σας το συνταγογραφήσω', είναι κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν γονείς που πήγαν να εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές”.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο