Σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θα γίνονται οι εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας από τους παλαιούς και νέους συλλόγους αιμοδοτών.

Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει άμεσα για τους συλλόγους που θα συσταθούν από την 1η Νοεμβρίου και από το 2018 για τους παλαιούς συλλόγους.

Οι σύλλογοι θα ενημερώνονται για τις ποσότητες αίματος που συγκεντρώνουν, ενώ τα μέλη τους θα φέρουν ειδική ηλεκτρονική ταυτότητα.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετικό έγγραφο του ΕΚΕΑ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για κεντρική οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, με τρόπο που να διασφαλίζεται η επάρκεια αίματος σε ολόκληρο το σύστημα και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ασφαλές αίμα – σημειώνεται – προσφέρεται από συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι παρακινούνται από συναισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε μη ανταποδοτική βάση.

Σύλλογοι

Για τους συλλόγους των εθελοντών αιμοδοτών, θα ισχύουν τα εξής:

  • Από την 1η Noεμβρίου, κάθε σύλλογος που δημιουργείται θα διέπεται από νέο καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Θα οργανώνει τη συχνότητα και την εποχιακή κατανομή των εξορμήσεων αυτών, έπειτα από συνεννόηση και σε στενή συνεργασία με το ΕΚΕΑ, το οποίο και θα ρυθμίζει τη διασύνδεσή του με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας.
  • Οι αιμοδότες των συγκεκριμένων συλλόγων, αποκτούν τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα του εθελοντή, στην οποία καταχωρούνται οι μονάδες που έχουν προσφέρει και μέσω αυτής εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε υπηρεσία αιμοδοσίας της χώρας επιθυμούν.

Οι σύλλογοι ενημερώνονται μέσω του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ) για τις μονάδες αίματος που έχουν συγκεντρωθεί, αποτιμώντας με αυτόν τον τρόπο την αποδοτικότητα ή μη των ενεργειών τους και αποκτούν τα εργαλεία ενημέρωσης των μελών τους.

Παλαιοί

Οι αιμοδοτικοί σύλλογοι που λειτουργούν με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας (παλαιό καθεστώς λειτουργίας) και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ, θα περάσουν στο νέο ενιαίο καθεστώς λειτουργίας το 2018, έπειτα από σύντομο μεταβατικό στάδιο.

Όσοι σύλλογοι αιμοδοτών δραστηριοποιούνται ήδη και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ έχουν δυνατότητα εγγραφής με το παλαιό καθεστώς μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2017, μετά το πέρας της οποίας εγγράφονται με το νέο καθεστώς.

Για αιτήματα και διευκρινίσεις επί του νέου καθεστώτος λειτουργίας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα μπορούν να απευθύνονται απευθείας στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου