Θέμα παραμονής στην εργασία για 500 επικουρικούς γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, θέτουν πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως προκύπτει από αιτιολόγηση συγκεκριμένης παρέδρου, δεν μπορεί να παραμένει ένας επικουρικός στην εργασία για περισσότερους από 24 μήνες.

Στο έγγραφό της αναφέρεται πως επιστρέφεται αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής επικουρικών γιατρών νοσοκομείου της Αθήνας για τον Οκτώβριο του 2017:

“Η εντελλόμενη δαπάνη δεν είναι νόμιμη, καθόσον οι ως άνω εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στα νοσοκομεία με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, η συνολική διάρκεια των οποίων υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 24 μηνών απασχόλησης στον ίδιο φορέα...”.

Το επιχείρημα αυτό αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο “αυτόματης απόλυσης” για όσους επικουρικούς εργάζονται σήμερα περισσότερο από δύο χρόνια.

Σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως “Έλενα”, “Αλεξάνδρα”, “Ασκληπιείο” της Βούλας, “Άγιος Σάββας”, “Τζάνειο”, “Μεταξά” και 16 ακόμη νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, έχει διακοπεί η μισθοδοσία των επικουρικών από τον Οκτώβριο.

Αντισυνταγματική

Ως αιτιολογία εμφανίζονται αποφάσεις των παρέδρων, στις οποίες επισημαίνεται πως είναι αντισυνταγματική η ανανέωση της θητείας, με συνέπεια η δαπάνη να είναι μη νόμιμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ολόκληρα τμήματα και κλινικές στηρίζονται αποκλειστικά σε επικουρικούς γιατρούς.

Με βάση τα παραπάνω, την Πέμπτη οι γιατροί πραγματοποιούν στάση εργασίας (11 το πρωί με 3 το μεσημέρι) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Θα ακολουθήσει γενική συνέλευση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου