Περικοπές από 37% έως 55% έχουν υποστεί οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών στα χρόνια της κρίσης.

“Ψαλίδι” από 25% έως 40% καταγράφεται και στις αποδοχές του μη ιατρικού προσωπικού, ενώ νέες μειώσεις αναμένονται από τις αρχές του 2019.

Αυτό προκύπτει από επεξεργασία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στα μισθολογικά στοιχεία της περιόδου Ιανουάριος 2010 – Δεκέμβριος 2017.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, στα χρόνια της κρίσης οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν υποστεί σημαντική μείωση μισθού, όπως φυσικά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι απώλειες στο ιατρικό προσωπικό καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

Εφημερίες

Στις μειώσεις αυτές δεν συνυπολογίζονται η μείωση των αποζημιώσεων για εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού και η αύξηση των άμεσων φόρων.

Στην περίπτωση που συνυπολογιστούν και αυτά, η μείωση αυξάνεται κατά 10% σε κάθε ομάδα εργαζομένων.

Δεν υπολογίζεται, επίσης, καθόλου ο ΕΝΦΙΑ, ούτε το αυξημένο κόστος ζωής λόγω του ΦΠΑ 24% (έμμεσοι φόροι).

Το προεδρείο της ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως στις αρχές του 2019 αναμένονται νέες μισθολογικές απώλειες, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου από 8.500 σε 5.500 ευρώ.

“Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί που δεν 'βολεύονται' με το φακελάκι από ασθενείς και τις μίζες από τις πολυεθνικές”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ, στην οποία τονίζονται τα εξής:

“Ο κάθε συνάδελφος που θέλει να ζει μόνο από το μισθό του μία μόνο διέξοδο έχει. Την ενεργητική συμμετοχή στον αγώνα, σε συμμαχία και κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών,γ ια αυξήσεις στους μισθούς”.

Δίκαιη

Η ΔΗΠΑΚ αμφισβητεί τις αναφορές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα περί “δίκαιης “ανάπτυξης” και πως “από τον Αύγουστο 2018 θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους”.

Δίκαιη ανάπτυξη – αναφέρει – εντός μνημονίων και του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει:

“Η επίθεση στα εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία, δεν είναι προσωρινή.

Κανένα τμήμα εργαζομένων δεν μπορεί από μόνο του να αποκρούσει τη βάρβαρη αυτή αντιλαϊκή πολιτική”.

Οι γιατροί κλιμακώνουν τον αγώνα τους για αποκατάσταση των μισθών τους, για ανθρώπινα ωράρια, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο