Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis. Οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες ενώ η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία με τις δέκα κάλπες. Ανώτατη κομματική πηγή της ΝΔ δε, σημείωνε πως «βλέπω πολλά κατεβασμένα κεφάλια από την πλευρά της πλειοψηφίας και ενδιαφέρουσες απουσίες που δεν περίμενα».

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι αν επιλεγόταν μια κάλπη «θα μας έβρισκε σύμφωνους και θα υπερψηφίζαμε». Κάτι τέτοιο δεν έγινε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές και «δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία που επιλέχθηκε». Φωτογραφίζοντας μάλιστα τον πρωθυπουργό έλεγαν οι ίδιες πηγές πως «όταν αναλαμβάνεις να κόψεις και να ράψεις στα μέτρα σου τις κατηγορίες πρέπει να είσαι παρών». 

Παρέμβαση Κοτζιά για την «απόδειξη των ενόχων»

Ποτέ δεν είπα ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι, διευκρίνισε ο Νίκος Κοτζιάς. Αναρωτήθηκε: δεν διάβασαν τη δήλωση, δεν διάβασαν ούτε τη διάψευση;
Όπως είπε τρία χρόνια γίνεται αντιπολίτευση με ψέμματα και δολοφονίες χαρακτήρα. Σας ενοχλεί που κάποιοι βλέπουν το καθήκον πάνω από τον εαυτό τους.

Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς κατακρεούργησε το τεκμήριο της αθωότητας

Στο θέμα απιστίας έχει παραγραφεί, ενώ η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν έχει διαγραφεί. Εγώ θεωρώ ότι ούτε η δωροδοκία δεν έχει παραγραφεί, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Είπε ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει αλλά συμπλήρωσε ότι τα «γελοία και ανήθικα επιχειρήματα κάποιων με έχει εξοργίσει». Το τεκμήριο της αθωότητας «κατακρεουργήθηκε» από τον Αντώνη Σαμαρά εναντίον του και εναντίον του πρωθυπουργού.

Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι αντιδράσεις τους δεν τους βοηθούν καθόλου. Υπάρχει λογικός άνθρωπος που μπορεί να σκεφτεί ότι για διεθνές σκάνδαλο εγώ ως εκτελεστικός βραχίονας Τσίπρα εκτελώ τέτοια σκευωρία; Αν συμβαίνει αδικούμε ως αναπληρωτής υπουργός, πρέπει να αναλάβω επικεφαλής του FBI, τόνισε.

Βορίδης: Αίσχος και σκευωρία η πρόταση συγκρότησης προκαταρκτικής

«Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο Μάκης Βορίδης.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ώστε να στηρίξει τις κατηγορίες εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε σε «προαναγγελία» σκανδάλου, από τον ίδιο πρωθυπουργό, έναν χρόνο πριν καταθέσουν οι μάρτυρες, σε δηλώσεις Παπαγγελόπουλου ως μη όφειλε ως υπουργός, σε πλήρη έλλειψη κατηγοριών στην πρόταση της πλειοψηφίας, σε έωλους χειρισμούς, ώστε να χαρακτηριστούν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, σε παντελή έλλειψη στοιχείων, ενώ κάνει λόγο για συγκάλυψη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τόνισε ότι στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως αναφέρονται όλα τα ονόματα, αλλά αποφεύγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αναφέρεται ως «ο διατελέσας τότε υπουργός Υγείας».

Πολάκης: Προφυλάξατε τους κολλητούς και τις μεγάλες εταιρείες

Αυτό που κουβεντιάζουμε είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Οπως είπε, το μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων και παράνομων αμοιβών στην Υγεία ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ.

Κάποιοι τολμούν να μιλήσουν για σκευωρία και κάνουν μηνύσεις. Να μηνύσετε τους βουλευτές που το 2011 κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση και μιλούσαν για πιράνχας και κατήγγειλαν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τόνισε μεταξύ άλλων.

Γεωργιάδης: Τσίπρας-Παπαγγελόπουλος έστησαν τη σκευωρία 

Την πρόθεσή του να ζητήσει να δικαστεί και να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε τους ισολογισμούς της Novartis για να δείξει ότι ο χαμηλότερος τζίρος της εταιρείας έγινε επί της θητείας του. Οπως είπε, κεντρικό πρόσωπο της σκευωρίας είναι ο πρωθυπουργός. Μηχανισμός είναι η κα Παπασπύρου, γενική γραμματέας δημόσιας διοίκησης και ο Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλούσε 25 φορές τη μέρα με την αρμόδια Εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το κόμμα ζητούσε να αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη. Απαίτησε δε να ανοίξουν τα τηλέφωνα Παπαγγελόπουλου και να κληθεί η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη στη Βουλή για εξηγήσεις.

Απαντώντας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επανέλαβε ότι δεν μιλούσε με την κα Τουλουπάκη και ότι απλά ζήτησε να ανοίξουν τα τηλέφωνά του και προσέθεσε ότι πρέπει να ανοίξουν και μερικών άλλων.

Κόντρα Πολάκη - Γεωργιάδη

Απαντώντας στον Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε ότι επί των ημερών του δεν δόθηκαν 65 εκατομμύρια ευρώ στη Novartis, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι αν αθροιστούν οι πληρωμές βγαίνουν 64,8 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από τον κο Γεωργιάδη είχε πάρει άλλη μια μεγάλη δόση 49 εκατ. ευρώ.

Είπε ότι ποτέ δεν έγινε επιτροπή διαπραγμάτευσης. Παρότι συγκροτήθηκε, δεν συνεδρίασε καμία φορά. Αναφέρθηκε σε οφθαλμολογικό φάρμακο που έκανε τζίρο 25 εκατ. ευρώ το χρόνο και αντί να πάρει τιμή 500 ευρώ πήρε 780 ευρώ.

Απαντώντας στην καταγγελία Αδ. Γεωργιάδη κάποιοι προσπαθούν να πατήσουν στο θάνατο ενός κοριτσιού απάντησε πως «έχω σώσει χιλιάδες στη ζωή μου. Είναι ντροπή να χρησιμοποιείται αυτό για να πληγώ. Αν βρεθεί ένας να πει ότι σήκωσα τηλέφωνο για την υπόθεση, παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής».

Απαντώντας ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι με βάση όσα λέει ο Π. Πολάκης ο ίδιος φέρεται να έχει πάρει χρήματα προκαταβολικά και ότι επί των ημερών του η Novartis δεν πήρε ούτε ευρώ παραπάνω σε ετήσια βάση. Για το οφθαλμολογικό φάρμακο είπε ότι δεν βγήκε επί των ημερών του αλλά επί του κου Βορίδη.

«Εσύ θα ονειρεύεσαι ότι θα με βάλεις φυλακή αλλά εγώ θα σε βάλω», είπε απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη για προμήθεια 8 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Για το κορίτσι που έχασε τη ζωή του είπε ότι υπάρχει πόρισμα αλλά μένει στα συρτάρια τρία χρόνια.

Ανταπαντώντας ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «κοπτοραπτική».

Σημειώνεται ότι σε δήλωσή της η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου τόνισε ότι ουδέποτε είχε στα χέρια της υπόθεση συγγενούς του Π. Πολάκη. Οπως είπε, η υπόθεση βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και αύριο θα γνωρίζει λεπτομέρειες. 

Βενιζέλος: Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση στην υπόθεση της Novartis αναζητά την εύκολη διαφυγή από θέματα όπως η οικονομία, το σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, αλλά αυτό είναι επικίνδυνο. 

Ζήτησε από τους δικαστές στο όνομα του Δικαίου να σταθούν όρθιοι. Το βαθύ κράτος μετά από πολλές δεκαετίες στεγάζεται και πάλι στη δικαιοσύνη και αυτό το έχει πάρει «υπεργολαβία» η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης, σημείωσε. 

Επί ενός υπαρκτού φαρμακευτικού σκανδάλου διεθνών διαστάσεων εναποτίθεται μια πολιτική σκευωρία, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πουθενά αλλού δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Πικραμμένος: Δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Novartis

Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Novartis, ούτε εγώ ούτε υπουργός μου, ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Τόνισε δε ότι η κατηγορία εναντίον του για τις λίγες ημέρες που ήταν πρωθυπουργός συνιστά κατηγορία κατά εν ενεργεία προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπέγραψε καμία διοικητική ενέργεια τιμολόγησης φαρμάκων.

Δεν έχω καμία ανάμειξη. Οσα καταθέτει ο μάρτυς έχουν προφανή στόχο να πλήξουν την τιμή και την υπόληψη μου για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω.

Στουρνάρας: Ψέματα όσα μου καταλογίζονται

Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά και γιατί δεν μπορούν να βρίσκονται άνθρωποι που συκοφαντούνται όπως η σύζυγός μου, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως είπε οι κατηγορίες από τους προστατευόμενους μάρτυρες κατά της συζύγου του που έχουν ως στόχο τον ίδιο και αφορούν σε αυξημένες τιμολογήσεις. Περιλαμβάνονται σε έγγραφο του FBI που ωστόσο έχει χονδροειδή λάθη, όπως το γεγονός ότι ο ίδιος ίδρυσε το ΙΟΒΕ.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ σημείωσε ότι η Novartis είχε μόνο 3,6% στα έσοδα της εταιρείας της συζύγου του.

Σαλμάς: Η Novartis προσπαθούσε να με παρακάμψει

Είμαι ο μόνος από τον οποίο έμαθαν η πολιτεία και ο λαός ότι η εταιρεία Novartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας και έσωσε το έναυσμα να ξεκινήσουν έρευνες, υποστήριξε ο Μάριος Σαλμάς διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορούσε γιατρούς και στελέχη. «Δεν είχα φανταστεί ότι θα φτάσω να απολογούμαι και εγώ».

Τόνισε ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπουργικές του αποφάσεις και προκαλούσε να τον παρακάμψει, πληρώνοντας χρήματα σε ΜΜΕ για να τον πολεμήσουν.

Λυκουρέντζος: Αν αισθανόμουν παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ

«Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ», υποστήριξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που διετέλεσε υπουργός Υγείας μεταξύ 6/2012 και 6/2013. «Δεν με αφορούν όποιες εκτιμήσεις για παραγραφή αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου», τόνισε.

Όπως είπε υπηρέτησε για ένα χρόνο υπουργός Υγείας αλλά δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης υγείας και κατά συνέπεια η έκδοση δελτίων φαρμάκου. «Δεν υπέγραψα καμία απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων και δεν είχα προσωπική σχέση με κανένα στέλεχος από την αγορά φαρμάκου».

Κουτρουμάνης: Ουδεμία σχέση δεν έχω με το σκάνδαλο

Δεν είχα φανταστεί ότι θα βρισκόμουν στη Βουλή για να δώσω εξηγήσεις φερόμενος ως κατηγορούμενος σε σκάνδαλο, τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Δήλωσε εξοργισμένος και έκανε λόγο για γελοία και εντελώς ψευδή μαρτυρία ενός προστατευόμενου μάρτυρα στην έκτη κατάθεσή του. «Είμαι απόλυτα καθαρός, ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού, τα πάντα». Οπως διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος δεν υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς ενώ γνωστοποιούνται πολιτικά ονόματα την άλλη μέρα υπουργοί μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χώρα, τόνισε.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο