Επίθεση στα γραφεία της Novartis Ελλάς έκανε τα ξημερώματα ο Ρουβίκωνας.

Οι δράστες έσπασαν με βαριοπούλα τζάμια στο φυλάκιο της εισόδου και πέταξαν κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου. Στη συνέχεια, πέταξαν τη βαριοπούλα στον χώρο και αποχώρησαν.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο Ρουβίκωνας, με μακροσκελές κείμενο, το οποίο αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο κείμενο παρουσιάζεται φιλοσοφικά το αγαθό της Υγείας, η επίπτωσης του καπιταλισμού στον χώρο αυτό και η κατάσταση που ισχύει σήμερα διεθνώς.

Αναλύονται οι πρακτικές των εταιρειών και ειδικά της Novartis, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης.

Αίσθηση προκαλεί η αλληλεγγύη της οργάνωσης στα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση:

“Όσον αφορά τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση Νovartis μέσω ανώνυμων μαρτύρων, δηλώνουμε ότι έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας, μιας και εμπλέκονται μέσω μιας απαράδεκτης πρακτικής, αυτή της ανώνυμης καταγγελίας, που ορισμένοι νομιμοποίησαν μέσω νόμων και τροπολογιών, μιας πρακτικής που αντιβαίνει στην κοινή λογική ότι πρέπει να ξέρεις ποιος σε κατηγορεί ώστε να μπορείς να αντικρούσεις τις κατηγορίες.

Μια πρακτική που, έως τώρα, εφαρμόζεται για αναρχικούς και άλλους κοινωνικούς αγωνιστές με τη μορφή ανώνυμων σημειωμάτων και τηλεφωνημάτων στην αντιτρομοκρατική η οποία όπως όλοι ξέρουμε δεν διαθέτει αναγνώριση κλήσης.

Φανταζόμαστε λοιπόν ότι όλοι αυτοί που αντέδρασαν για τους ανώνυμους μάρτυρες στην παρούσα υπόθεση, θα κάνουν το ίδιο την επόμενη φορά που θα στηθούν με ανάλογο τρόπο πολιτικές δίκες σε βάρος οποιουδήποτε. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να τους καλωσορίσουμε στο κομμάτι του κόσμου που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην 'ανεξάρτητη' Ελληνική Δικαιοσύνη”...

Η προκήρυξη κλείνει με υστερόγραφο, στο οποίο αναφέρεται πως “Με τον κλάδο της υγείας δεν έχουμε τελειώσει”...

Ζημιές

Από τη Novartis Hellas εκδόθηκε την Κυριακή η εξής ανακοίνωση για το περιστατικό:

"Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά την επίθεση που έγινε σήμερα στις 6 πμ. στα γραφεία της Novartis Hellas στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της επίθεσης παρά μόνο υλικές ζημιές τις οποίες δεν έχουμε αποτιμήσει ακόμη πλήρως.

H Novartis καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού ή καταστροφικής πράξης.

Απευθύνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να καταδικάσουν το γεγονός και να εγγυηθούν την ασφάλεια των ανθρώπων μας, η προστασία των οποίων είναι προτεραιότητά μας.

Η παροχή του ασφαλέστερου δυνατού εργασιακού περιβάλλοντος είναι δέσμευση της Novartis στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται".

Ξένοι

Το κείμενο που ανάρτησε ο Ρουβίκωνας για την επίθεση έχει τίτλο "Στον κόσμο των εταιριών είμαστε όλοι ξένοι" και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
"Η υγεία είναι αναμφισβήτητα ένα θεμελιώδες αγαθό για την ύπαρξη του ανθρώπου και ο φόβος της απώλειάς της και του θανάτου, είναι ένας από τους πιο βαθείς ανθρώπινους φόβους, ικανός να δημιουργεί μεταφυσικά θεωρήματα, να χαράσσει πολιτισμικά πρότυπα, να προσφέρει τεράστια οικονομικά κέρδη και να δημιουργεί δομές εξουσίας. Στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας η έννοια της υγείας έχει αλλάξει σαφώς περιεχόμενο και φορείς άσκησης εξουσίας, αλλά όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, από τους μεσαιωνικούς μοναχούς μέχρι τους σημερινούς 'μεγαλογιατρούς - καθηγητές' των μεγάλων ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο τα δομικά χαρακτηριστικά της παραμένουν κοινά.

Αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας και χειραγώγησης της μάζας, έχοντας συγκεκριμένοι οικονομικοί όμιλοι το μονοπώλιο της γνώσης και της εφαρμογής της, καθώς και μήτρα 'αστέρων' της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Παράλληλα με την επιστημονική πρόοδο, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τον δυτικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των υπαρχουσών ταξικών αντιθέσεων, οδεύουν τα κέρδη της βιο - φαρμακο - βιομηχανίας και βαθαίνουν οι σχέσεις εξάρτησής της με την επιστημονική κοινότητα και με τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς.

Είναι κωμικοτραγικό το αφήγημα των καπιταλιστών περί 'ελεύθερης αγοράς' και 'ανεξάρτητης, αντικειμενικής επιστήμης' ή αλλιώς 'evidence based ιατρικής'. Αναφέρονται σε μία 'ελεύθερη αγορά' που 'νόμιμα' άγεται και φέρεται από φωτογραφικά και ευνοϊκά κυβερνητικά νομοθετήματα, επίσημες οικονομικές διακρατικές συμφωνίες, παγκόσμιους οργανισμούς βιτρίνες συμφερόντων συγκεκριμένων κεφαλαιοκρατών και πολύ περισσότερο από ανεπίσημες συμφωνίες δισεκατομμυρίων στο γνωστό γαϊτανάκι της διαπλοκής.

Αναφέρονται σε μία 'αντικειμενική ιατρική επιστήμη' όπου οι αριθμοί και τα στατιστικά σημαντικά όρια, όπως αυτά δημοσιεύονται, είναι de novo ορθά και αδιαμφισβήτητα, στις μελέτες που εκπονούν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται το προϊόν, δηλαδή το φάρμακο ή κάποιο βιο-υλικό, χωρίς κάποιον εξωτερικό ελεγκτικό μηχανισμό. Ολόκληρες στρατιές γιατρών ουσιαστικά εκπαιδεύονται από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Είτε άμεσα μέσω των συνεδρίων όπου οι ομιλητές-γιατροί είναι ταυτόχρονα υπάλληλοι των εταιριών και των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών.

Είτε έμμεσα μέσω της παρείσφρησις του ιδιωτικού κεφαλαίου στο ιατρικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι φαρμακευτικοί όμιλοι χρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια και τις νοσοκομειακές κλινικές όπου διεξάγονται οι έρευνες και χρηματίζουν μέσω 'χορηγιών' τους καθηγητές και τους οργανισμούς υγείας που θεσμοθετούν τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες όσο αφορά στις ενδείξεις χορήγησης των φαρμάκων, των δοσολογικών σχημάτων -να σημειώσουμε εδώ ότι όσο αυξάνεται η ποσότητα της δραστικής ουσίας τόσο αυξάνεται και το ποσοστό κέρδους- και συνολικά των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Το πόσο διαπλεκόμενες, κατευθυνόμενες και 'μαγειρεμένες' είναι οι έρευνες στο σύνολό τους είναι μία τεράστια κουβέντα που δεν χρειάζεται να αναλυθεί εκτενώς στο συγκεκριμένο κείμενο. Επιγραμματικά μόνο αναφέρουμε πως είναι κοινός τόπος η απόκρυψη ερευνών, που όσο κι αν προσπάθησαν οι εταιρίες δεν κατάφεραν τελικά να διαστρεβλώσουν αρκετά τα τελικά στατιστικά δεδομένα τους, ώστε να αποδείξουν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα κάποιας φαρμακευτικής ουσίας, αλλά κατάφεραν να τις αποσιωπήσουν στα επερχόμενα συνέδρια, όπως και η σειρά καταδικαστικών αποφάσεων για τις λίγες υποθέσεις σκανδάλων που κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την αστική δικαιοσύνη όσον αφορά στην αξιοπιστία και τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφόρων ερευνών στην οδό έγκρισης και κυκλοφορίας ενός φαρμάκου.

Είναι, επίσης, εξοργιστικό ό,τι όχι μόνο δεν γίνεται έρευνα με σωστούς άξονες και πραγματικό ιατρικό ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά αντίθετα καταναλώνονται εκατομμύρια ευρώ για να κυκλοφορήσουν στην αγορά υποτιθέμενα καινούργια φάρμακα για ήδη υπάρχουσες ασθένειες και ήδη υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες φυσικά πάντα αφορούν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, έχουν δηλαδή μεγάλο αγοραστικό κοινό.

Ακριβότερα

Αποσύρονται από την αγορά τα παλιά και πλέον πολύ φθηνά φάρμακα και προωθούνται τα κατά δεκάδες ευρώ ακριβότερα 'νεότερης γενιάς' φάρμακα, τα οποία είναι απλά μία 'παραλλαγή' των προηγούμενων, ανήκουν στην ίδια φαρμακευτική κατηγορία, αλλά έχουν το πρόσχημα της καλύτερης αποτελεσματικότητας και των λιγότερων ανεπιθύμητων ενεργειών, που σύμφωνα με τις δικές τους έρευνες είναι συνήθως της τάξης του συνταρακτικού ποσοστού του 0,5 – 1%!

Έτσι οι φαρμακευτικές εταιρίες και το γυρολόι τους απομυζούν επιπλέον εκατομμύρια κέρδη από τον άρρωστο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει πραγματικό ιατρικό όφελος. Δεν γίνεται έρευνα για πολλά σπάνια νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει θεραπεία, γιατί αφορούν πολύ μικρό κομμάτι της αγοραστικής δύναμης".

Σε άλλο σημείο αναφέρουν πως η υπόθεση Νovartis είναι μία υπόθεση που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του τυπικού ελληνικού σκανδάλου:

"Τα 50 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία φέρεται ότι δωροδοκήθηκαν κατά το διάστημα 2000  -2015 πλήθος προσώπων που κατείχαν θέσεις κλειδιά στο εγχώριο σύστημα εξουσίας δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται παγκοσμίως η εταιρεία Νovartis, όπως σταγόνα στον ωκεανό των σκανδάλων είναι και τα 3 δις με τα οποία ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ατελείωτη είναι η λίστα των περιπτώσεων στις οποίες εμπλέκεται το όνομα της Νovartis ανά τον κόσμο.

Στην Αμερική, την τελευταία 15ετία της έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1,25 δισ. δολαρίων για 20 διαφορετικές υποθέσεις που περιλαμβάνουν δωροδοκίες αρμοδίων, παραπλανητική προώθηση, δωροδοκίες γιατρών και φαρμακοποιών για να προωθούν τα δικά της προϊόντα εις βάρος αυτών των ανταγωνιστών της, απόκρυψη παρενεργειών, σεξιστικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών υπαλλήλων της κλπ.

Στην Ινδία, η εταιρεία έχει μηνύσει το ινδικό δημόσιο με πρόσχημα την καταπάτηση των κανονισμών περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο σκοπός ήταν να κατοχυρωθεί αποκλειστικά στη Novartis το δικαίωμα να εμπορεύεται το αντικαρκινικό σκεύασμα Gleevec, του οποίου τη μηνιαία δόση η εταιρεία κοστολογούσε 2.667 δολάρια, την ώρα που άλλες εταιρείες κοστολογούσαν τη μηνιαία δόση των αντίστοιχων γενοσήμων σε τιμές που κυμαίνονται από 177 ως 260 δολάρια.

Στην Ευρώπη έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα στη Novartis ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ και άλλα τόσα, στη συνεργαζόμενη με αυτήν, εταιρεία Roche για αθέμιτες πρακτικές στην προώθηση του σκευάσματος Lucentis. To σκεύασμα αυτό, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων κοστολογείται από τη Novartis 1900 ευρώ ανά δόση, την ώρα που σκεύασμα με αντίστοιχες παρενέργειες κοστολογείται γύρω στα 40 ευρώ ανά δόση.

Για την υπόθεση αυτή διεκδικεί από τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες αποζημίωση ύψους 1,2 δις ευρώ. Στην Τουρκία, η εταιρεία εμπλέκεται σε υποθέσεις χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων, γιατρών κλπ, σε ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για μίζες ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το πλούσιο ιστορικό της εταιρείας σε σκάνδαλα δε θα μπορούσε να λείπει και η Άπω Ανατολή, αν και τα νούμερα εκεί είναι σαφώς χαμηλότερα: χρηματισμοί ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ν. Κορέα, πρόστιμα 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τα δικαστήρια της Κίνας και εσκεμμένη παραποίηση των εργαστηριακών ευρημάτων και των κλινικών ερευνών όσον αφορά τις ιδιότητες του σκευάσματος Valsatran στα πανεπιστήμια του Τόκυο και της Οζάκα στην Ιαπωνία".

Παγόβουνο

Οι συντάκτες του κειμένου σημειώνουν πως η Novartis είναι η κορυφή του παγόβουνου, που έγινε ορατή αυτή τη περίοδο καθώς ξεκόπηκε από τον παγετώνα και μας πλησίασε:

"Πριν από αυτήν πρωταγωνιστές στη αλυσίδα των σκανδάλων ήταν άλλες εταιρίες και πρόσωπα και ακόμη περισσότερες θα ακολουθήσουν, όσο το σύστημα που βασίζεται στο εμπόρευμα στο κέρδος, την κατανάλωση και στην εκμετάλλευση μακροημερεύει. Η διαφθορά, η μόχλευση, η κερδοσκοπία είναι σύμφυτα του καπιταλισμού και κάθε συστήματος που βασίζεται στο κράτος και στην εξουσία.
 
ΥΓ1: Όσον αφορά τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση Νovartis μέσω ανώνυμων μαρτύρων, δηλώνουμε ότι έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας, μιας και εμπλέκονται μέσω μιας απαράδεκτης πρακτικής, αυτή της ανώνυμης καταγγελίας, που ορισμένοι νομιμοποίησαν μέσω νόμων και τροπολογιών, μιας πρακτικής που αντιβαίνει στην κοινή λογική ότι πρέπει να ξέρεις ποιος σε κατηγορεί ώστε να μπορείς να αντικρούσεις τις κατηγορίες.

Μια πρακτική που, έως τώρα, εφαρμόζεται για αναρχικούς και άλλους κοινωνικούς αγωνιστές με τη μορφή ανώνυμων σημειωμάτων και τηλεφωνημάτων στην αντιτρομοκρατική η οποία όπως όλοι ξέρουμε δεν διαθέτει αναγνώριση κλήσης. Φανταζόμαστε λοιπόν ότι όλοι αυτοί που αντέδρασαν για τους ανώνυμους μάρτυρες στην παρούσα υπόθεση, θα κάνουν το ίδιο την επόμενη φορά που θα στηθούν με ανάλογο τρόπο πολιτικές δίκες σε βάρος οποιουδήποτε. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να τους καλωσορίσουμε στο κομμάτι του κόσμου που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην “ανεξάρτητη” Ελληνική Δικαιοσύνη.
 
ΥΓ2: Με τον κλάδο της υγείας δεν έχουμε τελειώσει".
 
Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;