Σύγχυση αλλά και αντιδράσεις στους επιστήμονες υγείας έχει προκαλέσει ο όρος ‘’αυτοφροντίδα’’, θεωρώντας ότι όταν αυτός στερείται τεκμηριωμένης επιστημονικά άποψης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη δημόσια υγεία. 

Επ' αυτού  μίλησε στο Iatronet ο κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ τονίζοντας ότι  ‘’Αν αποδεχθούμε την «αυτοθεραπεία» ως θεραπευτική προσέγγιση, είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχθούμε και την «αυτοδιάγνωση», καθώς η πρώτη έρχεται αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα της δεύτερης. Αποδεχόμενοι ωστόσο κάτι τέτοιο, είναι σαν να συνηγορούμε στην αποσάρθρωση του θεσμικού και επιστημονικού στερεώματος της Υγείας, καθιστώντας έτσι τόσο τον γιατρό όσο και τον φαρμακοποιό περιττούς στην αντιμετώπιση της ασθένειας. 

Όταν, λοιπόν, κάποιος μπορεί να «αυτοθεραπευτεί» γιατί να υπάρχει ο ειδικός της διάγνωσης και ο ειδικός του φαρμάκου; υπογραμμίζει το μέλος του ΠΦΣ. Αν η βιομηχανία, επισημαίνει ο ίδιος, ανακάλυψε την «αυτοθεραπεία» ως εύηχο όρο για να αθωώσει τη χρήση των διαρκώς αυξανόμενων σε αριθμό μή αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων, πιστεύοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσει την κατανάλωσή τους αυξάνοντας μαζί και τις τιμές τους, η επιστημονικά τεκμηριωμένη μας απάντηση ως φαρμακοποιοί είναι ότι η αυτενέργεια χωρίς τη συμβουλή του ειδικού βλάπτει και μάλιστα μπορεί να βλάψει σοβαρά και μη αναστρέψιμα την υγεία μας. 

Όσο λοιπόν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τις λέξεις, εμείς ως φαρμακοποιοί θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην τεκμηριωμένη επιστημονική συμβουλή και τη σωστή εκπαίδευση του Έλληνα ασθενή για το φάρμακο.’’

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος στον όμιλο φαρμακαποθηκών Προφάρμ, αναφέροντας ότι ο όρος ‘’αυτοφροντίδα’’ παραπέμπει σε αυτοϊκανοποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λέξη ‘’αυτοφρντίδα’’ από μόνη της είναι αδόκιμη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δημιουργείς αγορά επειδή δημιούργησες μια λέξη. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις