Ούτε για τη λειτουργία των εργαστηρίων τους δεν φτάνουν αυτά που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις Ακτινολογικές Πράξεις, καθώς στις περισσότερες από αυτές οι Ακτινολόγοι βάζουν και από την τσέπη τους. Για του λόγου το αληθές αναφέρονται τρία παραδείγματα:

Για απλή ακτινογραφία Θώρακος ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 4,05 ευρώ. Από αυτό το ποσό, πρέπει να αφαιρεθεί μεταξύ άλλων το κόστος του φίλμ που είναι 1,5 ευρώ, η αμοιβή του τεχνολόγου, το κόστος χρήσης και κτήσης του μηχανήματος κ.λπ.

Ψηφιακή Μαστογραφία: ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 35 ευρώ. Από αυτό το ποσό πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος των 4 φιλμ που απαιτούνται (1,5 ευρώ Χ 4) αλλά και το υποχρεωτικό συμβόλαιο συντήρησης του μηχανήματος, που κυμαίνεται από 15-25.000 ευρώ.

Υπερηχογράφημα Θυροειδούς: Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 8 ευρώ. Και σε αυτή τη περίπτωση τα κόστη είναι πολλαπλά εκμηδενίζοντας την όποια δυνατότητα επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες υπερήχων, ελαστογραφία, τρισδιάστατης απεικόνισης κά

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόσφατα εκλεγμένο Δ.Σ. της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας ξεκίνησε διαδικασία κοστολόγησης των ακτινολογικών εργαστηρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα ή μη αυτών με τα υπάρχοντα τιμολόγια των απεικονιστικών πράξεων, τα οποία επιπροσθέτως επιβαρύνονται με τις προγραμματισμένες εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ μειώσεις (clawback, rebate). 

Η διαδικασία αυτή που ήδη είναι σε εξέλιξη και αναμένονται άμεσα τα οριστικά αποτελέσματα, αφορά τα εξής:

Α. Εργαστήριο Υπερήχων
Β. Ακτινολογικό Εργαστήριο τύπου Χ1
Γ. Ακτινολογικό Εργαστήριο τύπου Χ2 (το οποίο ανήκει σε ιδιώτη Ακτινολόγο)
Δ. Ακτινολογικό Εργαστήριο τύπου Χ2 (το οποίο ανήκει σε αλυσίδα
Διαγνωστικών Κέντρων).

Για τη διαδικασία αυτή έχει ήδη ενημερωθεί ο ΕΟΠΥΥ, με σχετική επιστολή από την ΕΑΕ στην οποία μεταξύ άλλων ζητάται η άμεση αναστολή του μέτρου του claw back, (για υπερηχογραφήματα, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες) έως ότου να υπάρξουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας. 

Η μελέτη αυτή θα υποβληθεί στον ΕΟΠΥΥ για να γίνει σαφές ότι τα "μικρά" Ακτινολογικά Εργαστήρια/ Κέντρα αδυνατούν να επιβιώσουν με τις υπάρχουσες συνθήκες. 
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση των απεικονιστικών πράξεων, καθώς και η τιμολόγηση αυτών από ομάδα εργασίας της ΕΑΕ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ συμφώνησε να συναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι και θα την επισκεφτούν το προσεχές διάστημα που αναμένουν τα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]