Σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει έναν μηχανισμό για προδικαστική εκτίμηση ιατρικών λαθών.

Πρόκειται για μία διαδικασία με την οποία θα διερευνώνται οι περιπτώσεις από εμπειρογνώμονες πριν φτάσουν στα δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονται οι δικαστικές περιπέτειες από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα δίνονται έγκαιρα απαντήσεις στους συγγενείς των ανθρώπων που υφίστανται τις επιπτώσεις.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, είναι οι πρόσφατες αντιδράσεις συγγενών έπειτα από δύο αποφάσεις δικαστηρίων της Κρήτης:

  • Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων αθώωσε τον περασμένο μήνα δύο ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι είχαν αρχικά καταδικαστεί για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας το Πάσχα του 2011.
  • Πριν από τέσσερις μήνες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου είχε αθωώσει τρεις παιδιάτρους, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο ενός τρίχρονου αγοριού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, τον Μάιο του 2014.

Το θέμα του μηχανισμού προδικαστικής εκτίμησης τέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Υγείας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Ανδρέας Ξανθός τούς ανέφερε πως δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο προς την κατεύθυνση αυτή και δεν έχει καν σχεδιαστεί ο μηχανισμός.

Εγκύκλιος

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με αυτή, η επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό “βαριάς αμέλειας”, θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων, αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου.

Από την ΟΕΝΓΕ εκτιμάται, πάντως, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον...

Οι γιατροί εκτιμούν πως η εγκύκλιος Χουλιαράκη αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας στις αίθουσες των πολλές περιπτώσεις, έπειτα από ενέργειες εξειδικευμένων δικηγορικών γραφείων.

Επιδημία

Το θέμα των προσφυγών έπειτα από ιατρικά λάθη έχει πάρει διαστάσεις “επιδημίας” σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία.

Η τάση αυτή υποχρεώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν "αμυντική Ιατρική", με την οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξαντλητικές και κοστοβόρες εξετάσεις, όχι τόσο για την ασφάλεια της διάγνωσης, αλλά για την αποφυγή μελλοντικής δίωξης κατά του θεράποντος γιατρού.

Μελέτες δείχνουν πως ένας στους δέκα ασθενείς υφίσταται κάποια βλάβη στην υγεία του κατά τη διάρκεια της παροχής νοσηλευτικής φροντίδας.

Το κόστος των ιατρικών λαθών στην Ελλάδα εκτιμάται πως ανέρχεται ετησίως στα 675 εκατομμύρια ευρώ, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι φτωχές χώρες εμφανίζουν υψηλότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα από τις πλούσιες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας