Το WWF και το 'ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ διοργανώνουν διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου, από τις 11.00 έως τις 19.00, στο Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, έχει ελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτό στο κοινό.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef και Troo Food Liberation με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Let’s go green και η ομάδα Playroom.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης τροφίμων και η συμμετοχή του κοινού μέσα από προτάσεις, λύσεις και συμβουλές για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού. Σύμφωνα με τη WWF, 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου και στάσης ζωής επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.
Η διήμερη αυτή εκδήλωση αποτελεί μέρος του προγράμματος ‘Καλύτερη Ζωή’ του WWF και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τους σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation, να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων ή κοντόληκτα προϊόντα. Τα τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων.
Για τους μικρούς επισκέπτες της εκδήλωσης διοργανώνονται πλήθος δράσεων και βιωματικών προγραμμάτων από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom και το Let’s go green.
Μέσα από τις δράσεις αυτές τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και μαθαίνουν για τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού, τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων.
Στο χώρο της διοργάνωσης οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti, να παρακολουθήσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται τη σπατάλη τροφίμων και να μάθουν να κομποστοποιούν ό, τι δεν γίνεται να καταναλωθεί.
Το κλείσιμο του διήμερου φεστιβάλ θα γίνει από τα μέλη της κοινότητας μαγειρικής της ιστοσελίδας «Οι Συνταγές της Παρέας», που θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους, θα τα φέρουν στο Impact Hub Athens με σκοπό να δοθούν μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε ίδρυμα ή φορέα που τα χρειάζεται!
Οι ανάγκες σε υλικά και προϊόντα των σεφ και των οργανώσεων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καλύπτονται από τους ΑΒ Βασιλόπουλος, ΙΚΕΑ και Γίνε Αγρότης.
Περισσότερες πληροφορίες
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος ΜΠΟΡΟΥΜΕ, τηλ: 210 32 37 805, info@boroume.gr
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δικαστικές διώξεις εφημερευόντων ψυχιάτρων δημοσίων νοσοκομείων – Αναγκαιότητα προστασίας της ιατρικής κρίσης
Είναι η παχυσαρκία εχθρός της καρδιάς;
Healthcare Transformation - Μ. Τριποδιανός: Χωρίς κανόνες, η καινοτομία δεν φτάνει στον ασθενή [βίντεο]