ΣΑΛΙΟ: Ένα μικρό θαύμα

Το στόμα μας δεν διαφέρει από το υπόλοιπο σώμα μας. Έχει και αυτό τη δική του μικροχλωρίδα. Φιλοξενεί πάνω από ένα 1 δισεκατομμύριο βακτήρια, πολλά από τα οποία το βοηθούν να διατηρηθεί υγιές. Ο έλεγχος και η ισορροπία της μικροχλωρίδας, επιτυγχάνεται με τη βοήθεια φυσικών μηχανισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στα είδη που συνιστούν τη μικροχλωρίδα του στόματος.

Η ισορροπία της μικροχλωρίδας του στόματος μπορεί όμως να διαταραχθεί. Οι καθημερινές συνήθειες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το κάπνισμα αποτελούν μερικά παραδείγματα εξωγενών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη διαταραχή. Σαν αποτέλεσμα δημιουργούνται συνθήκες που βοηθούν την υπέρμετρη ανάπτυξη «επιβλαβών» βακτηρίων στο στόμα μας , που συνδέονται με προβλήματα στα δόντια και τα ούλα μας.

Οι πρωτεΐνες και τα ένζυμα που υπάρχουν μέσα στο σάλιο μας είναι αυτά που βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία μέσα στο στόμα μας καθώς συμμετέχουν σε μηχανισμούς που ελέγχουν και ρυθμίζουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη βακτηρίων.

 

Άρα το κλειδί για την ισορροπία του στόματος είναι το σάλιο μας. Ενσωματώνει ένα φυσικό μηχανισμό προστασίας από τα μικρόβια που επίσης προστατεύει και από τη βακτηριακή πλάκα. Η βακτηριακή πλάκα είναι η βασική πηγή των οδοντικών προβλημάτων και των προβλημάτων των ούλων, που αντιμετωπίζουμε.

 Για αυτό αξίζει να ενδυναμώνουμε τα ένζυμα στο στόμα μας, καθώς, η διασφάλιση της παρουσία τους στη στοματική κοιλότητα, συνδέεται με τη φυσική δύναμη του στόματος να αμύνεται.

  

  • 1 δισ. βακτήρια «κατοικούν» στο στόμα μας
  • Τα ένζυμα που περιέχει το σάλιο μας έχουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα
  • 10:1 είναι η αναλογία των μικροβίων προς ανθρωπίνων κυττάρων
  • 1 λίτρο σάλιο παράγει το στόμα μας κάθε μέρα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο