Ο Γιώργος Θεοχάρης, είναι Παθολόγος και Πρόεδρος της εταιρίας SOS Ιατροί, ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στη Γαλλία τόσο στο χώρο της «Επείγουσας Ιατρικής», όσο και σε θέματα «Υγείας στον Κόσμο», με έμφαση στα τροπικά νοσήματα. Η μακρόχρονη παραμονή του στη Γαλλία υπήρξε η αφορμή και η έμπνευση για τη μεταφορά του γαλλικού και διεθνώς αναγνωρισμένου ιατρικού μοντέλου των SOS Medicins στην Ελλάδα.

Κύριε Θεοχάρη, τι σας οδήγησε στην ίδρυση των SOS ΙΑΤΡΩΝ στην Ελλάδα;

Η ειδίκευσή μου στην Επείγουσα Ιατρική στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και η επαφή με το καινοτόμο γαλλικό μοντέλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης μας έδωσε την έμπνευση. Καθημερινά τότε γινόμασταν μάρτυρες της δράσης μιας ομάδας γιατρών, «των γιατρών της πόλης» με την επωνυμία SOS MEDECINS, οι οποίοι εφημέρευαν όλο το 24ωρο καλύπτοντας επείγοντα περιστατικά στο σπίτι των ασθενών. Η δράση τους είχε ήδη γίνει τηλεοπτικό σήριαλ στη γαλλική τηλεόραση, γεγονός που λειτούργησε ακόμη πιο εμπνευστικά.

Έτσι, το 1992 στην Ελλάδα πετύχαμε να λάβουμε από τους SOS ΜΕDECINS τα δικαιώματα λειτουργίας της οργάνωσης SOS ΙΑΤΡΩΝ στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το αντικείμενο των SOS ΙΑΤΡΩΝ;

Κύριο αντικείμενο των SOS ΙΑΤΡΩΝ είναι η παροχή κατ’ οίκον ιατρικών υπηρεσιών σε επείγοντα περιστατικά, εφημερεύοντας 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική οργάνωση ελεύθερων επαγγελματιών ειδικευμένων ιατρών, η οποία δεν λειτουργεί στα πρότυπα ασφαλιστικών εταιριών δηλαδή με συνδρομή ή εγγραφή αλλά με καθορισμένες αμοιβές των ιατρικών επισκέψεων.

Αισθάνεστε δικαιωμένος από την απόφαση που πήρατε πριν 15 χρόνια;

Απόλυτα. Αφού ο αρχικός στόχος μας, δηλαδή να αναδείξουμε πρακτικά και επιστημονικά πως η επίσκεψη στο σπίτι, πέραν της καθεαυτής ευγενικής χειρονομίας προς τον πάσχοντα μπορεί να αποβεί πολύτιμη σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Τα προβλήματα μιας μεγαλούπολης όπως η Αθήνα, δηλαδή η δύσκολη μετακίνηση στους δρόμους, η αδυναμία πληθυσμιακών ομάδων να μετακινηθούν και να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η διόγκωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών σε βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επιβεβαιώνουν ότι ο ρόλος των SOS ΙΑΤΡΩΝ είναι πιο χρήσιμος από ποτέ. Η δυνατότητα επιλογής του ασθενή να δεχθεί ιατρική βοήθεια στο σπίτι οποιαδήποτε στιγμή τη χρειαστεί, είναι πολύτιμο δικαίωμά του και αυτό υπηρετούμε κάθε μέρα και νύχτα….

Πώς συντονίζετε την 24ωρη εφημερία και την έγκαιρη αποστολή ιατρών στο σπίτι;

Κεντρικό πυρήνα της λειτουργίας μας είναι το συντονιστικό κέντρο των SOS ΙΑΤΡΩΝ, στο οποίο απευθύνονται καθημερινά οι πολίτες της Αττικής, στο τετραψήφιο αριθμό 1016.

Μέσω του συντονιστικού κέντρου που στελεχώνεται - και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι – από συντονιστή γιατρό όλες τις ώρες, οργανώνεται κάθε φορά η αποστολή του κατάλληλου SOS ΙΑΤΡΟΥ στο σπίτι ή το χώρο του ασθενή που καλεί.

Τι εννοείτε χώρο; Εκτός από το σπίτι, που αλλού παρέχει τις υπηρεσίες του ένας SOS ΙΑΤΡΟΣ;

Ο χώρος όπου μπορεί να μας χρειαστεί ένας ασθενής δεν είναι μόνο το σπίτι. Αλλά και το ξενοδοχείο όπου διαμένει, γι’ αυτό και έχουμε πολύχρονη συνεργασία με τα σημαντικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, καλύπτοντας περιστατικά για Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Παράλληλα όμως, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ καλύπτουν και εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, με την παρουσία των εξειδικευμένων ιατρών και του υποστηρικτικού εξοπλισμού που διαθέτει η οργάνωσή μας.

Δώστε μας μια εικόνα για το πώς κινείται ο SOS ΙΑΤΡΟΣ μέσα στην πόλη.

Βασική μας προτεραιότητα ήταν να ξεπεράσουμε όσο ήταν δυνατό τα προβλήματα κυκλοφορίας, (ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής) προκειμένου να βρεθούμε στο πλευρό του ασθενή το συντομότερο δυνατό. Για το λόγο αυτό ο SOS ΙΑΤΡΟΣ που μεταβαίνει στο περιστατικό κινείται στα ειδικά οχήματα της οργάνωσής μας, τα οποία διαθέτουν οδηγό καθώς και φάρους, οι οποίοι διευκολύνουν σημαντικά τη διέλευση στους δρόμους. Ο SOS ΙΑΤΡΟΣ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και υποστηρίζεται στο έργο του από το συντονιστικό μας κέντρο καθώς και από επιμέρους ιατρικές ειδικότητες των SOS ΙΑΤΡΩΝ, όπου αυτό απαιτείται.

Πόσες κλήσεις δέχεστε στο συντονιστικό κέντρο των SOS ΙΑΤΡΩΝ;

Το συντονιστικό κέντρο μας έχει μέχρι σήμερα δεχθεί περισσότερες από 1.000.0000 κλήσεις. Έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 300.000 επείγοντα περιστατικά, τα οποία ανέρχονται σε 3.500 - 4.000 περιστατικά ανά μήνα.

Ποιες είναι οι πρωτοτυπίες των SOS ΙΑΤΡΩΝ;

Πρώτη πρωτοτυπία είναι το ότι αποτελούμε ένα οργανωμένο σύστημα έγκαιρης ‘ιατρικής’ βοηθείας σε επίπεδο πόλης.

Δεύτερο, η αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς γίνεται από ειδικευμένους γιατρούς στο οικείο περιβάλλον του.

Τρίτο, η σύνταξη από τον γιατρό πλήρους ιατρικής γνωμάτευσης, που συντελείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστηματικά σε εξωνοσοκομειακή βάση. Συμβάλλουμε έτσι στην έναρξη διαλόγου πάνω στο πρόβλημα Υγείας του ασθενούς, στην ενημέρωση των εμπλεκομένων θεραπόντων και φορέων αλλά και δίνουμε το στίγμα της ιατρικής μας ευθύνης.

Τέταρτο, η αποϊδρυματοποιήση των γιατρών και η στροφή τους σε περισσότερο ανθρώπινες παροχές ιατρικών υπηρεσιών.

Πέμπτο, η συμμετοχή των γιατρών μας σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο εξάσκησης της ιατρικής που μας κάνει πλούσιους ως ανθρώπους και παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία ως γιατρούς-πολίτες να παρέμβουμε δυναμικά στο γίγνεσθαι της πόλης μας, δίνοντας μας ταυτόχρονα μία νέα ταυτόχρονα φιλοσοφική και επιστημονική ιατρική έποψη και πρακτική.

Ποια είναι η διεθνής τάση για την εξωνοσοκομειακή ιατρική;

Η παγκόσμια τάση είναι να αυξάνεται αυτό που αποκαλείται “home care”, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών υγείας στο σπίτι. Φαίνεται ότι είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της ιατρικής σήμερα. Καθώς ο πληθυσμός του δυτικού κόσμου γερνά, είναι λογικό να αυξηθεί αυτού του τύπου η φροντίδα στο σπίτι. Παράλληλα, μειώνονται οι κλίνες στα νοσοκομεία και, ταυτόχρονα, υποδέχονται όλο και πιο βαριά περιστατικά. Στα νοσοκομεία, δηλαδή, χρειαζόμαστε λιγότερες κλίνες, περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας και περισσότερους γιατρούς που να ειδικεύονται σε αυτό που αποκαλούμε εντατική ιατρική (critical care).

Τελικά τα έκτακτα περιστατικά χρειάζονται μεταφορά σε νοσοκομείο, κύριε Θεοχάρη;

Από τη διεθνή εμπειρία, μόνο το 10-20% των εκτάκτων περιστατικών που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, χρήζουν νοσηλείας.

Από τη δική μας εμπειρία που έχει ανακοινωθεί στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής στην Κρήτη, μόνο το 9% των ασθενών μας χρειάσθηκε μεταφορά σε νοσοκομείο.

Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή από τις υπηρεσίες των SOS ΙΑΤΡΩΝ;

Το όφελος για τον ασθενή είναι ότι θα εξυπηρετηθεί γρηγορότερα και μάλλον θα ληφθεί από το γιατρό ένα πιο πλήρες ιστορικό, δεδομένου ότι ένας ασθενής αντιμετωπίζεται καλύτερα στο δικό του χώρο παρά σε έναν αφιλόξενο χώρο, όπως αυτός των εξωτερικών ιατρείων ενός νοσοκομείου, όπου υπάρχει φασαρία, αναμονή και εκνευρισμός και όπου ο χρόνος που θα αφιερώσει κάθε γιατρός για τον ασθενή δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ο απαιτούμενος.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις ηλικιωμένων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, όπου η μετακίνηση είναι δύσκολη ή αδύνατη, η κατ’ οίκον επίσκεψη ειδικευμένου γιατρού είναι η πλέον αποτελεσματική λύση. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως η μετακίνηση των ηλικιωμένων από το χώρο τους και η παραμονή τους στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει έντονο ψυχολογικό στρες, συχνά και παραλήρημα, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους.

Ποια τα οφέλη για ένα ιατρό να είναι SOS ΙΑΤΡΟΣ;

Η επείγουσα εξωνοσοκομειακή ιατρική αποτελεί μια από τις πλέον ανερχόμενες και αναγκαίες μορφές άσκησης της ιατρικής σήμερα.

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, μέσα και από το επιστημονικό και ερευνητικό έργο που υλοποιούν, αποτελούν πυρήνα γνώσης και εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική στην Ελλάδα, προσφέροντας συνεχή ειδίκευση στους συνεργάτες ιατρούς της οργάνωσης.

Η σχέση των ιατρών – μελών με την οργάνωση δεν βασίζεται σε αποκλειστική απασχόληση, γεγονός που δίνει την ευελιξία στη συμμετοχή στις εφημερίες αλλά και την παράλληλη άσκηση των ιατρικών εργασιών, που ήδη έχει αναλάβει ο εκάστοτε ιατρός.

Η πλήρης υποστήριξη με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό καθώς και η οργανωμένη μεταφορά από τα ειδικά οχήματα των SOS ΙΑΤΡΩΝ μας, επιβεβαιώνουν το υψηλό κύρος παροχής υπηρεσιών.

Στα παραπάνω θέλω να επισημάνω τον υψηλότατο βαθμό ικανοποίησης που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες μας. Σύμφωνα με έρευνα που υλοποιήθηκε από την εταιρία ερευνών Explorer (Δεκ. 2007), 9 στους 10 ασθενείς δήλωσαν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες των SOS Ιατρών.

Και φυσικά το πακέτο υψηλών αποδοχών που συνοδεύει τη συνεργασία με τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη πολύ σημαντικό κέντρο για την ένταξη στο δυναμικό της πρωτοπόρου αυτής οργάνωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς