ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Επιτροπές εξετάσεων Ιατρικών Ειδικοτήτων»

Το 2010 αποφασίστηκε από το ΚΕΣΥ ο τρόπος συγκρότησης των επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων. Με απόφασή του καλούσε τις Ιατρικές Σχολές και τις Επιστημονικές Εταιρείες να προτείνουν τους πιο έμπειρους Καθηγητές και Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ, με πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, για να είναι μέλη των επιτροπών. Η διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα τόσο το 2012 όσο και το 2014.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να λάβει υπόψη της ούτε τις εισηγήσεις των Ιατρικών Σχολών ούτε τις εισηγήσεις των Επιστημονικών Εταιρειών, ανέτρεψε ξαφνικά το ήδη υπάρχον αξιολογικό σύστημα και αντικατέστησε τα περισσότερα μέλη των επιτροπών.

Ιατροί που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι μέλη των επιτροπών, αφού δεν είναι Συντονιστές Διευθυντές και δεν είναι καν υπεύθυνοι τμημάτων όπως προβλέπεται εκ του νόμου, τοποθετήθηκαν ως μέλη και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι τακτικά μέλη και έχουν αναπληρωτές ιεραρχικά ανώτερούς τους. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν Καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων σαν εξεταστές στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν, και μάλιστα περισσότεροι των δύο, αντίστοιχοι Καθηγητές στο ΕΚΠΑ.
Είναι απαράδεκτο να επιχειρείται χονδροειδής παρέμβαση για τοποθέτηση ημετέρων στις επιτροπές εξετάσεων των ιατρικών ειδικοτήτων, έξω από κάθε λογική αξιοκρατίας και ευνομίας!

Επειδή, αυτές οι καταστάσεις ξεπερνούν σε φαυλότητα ακόμη και τις ακραίες εκφάνσεις πελατειακών πολιτικών της πρόσφατης ιστορίας μας,

ερωτάστε κύριε Υπουργέ:
Για ποιους ακριβώς λόγους δεν τηρείτε τη νομιμότητα στη διαδικασία ορισμού επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων;


Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού