ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και 20 μήνες οι ΣΥΔ»

 

Κύριε Υπουργέ,

η ΠΟΣΓΚΑμεΑ είναι το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης και διεκδικήσεων των δικαιωμάτων των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Από τους βασικότερους και πάγιους στόχους της Ομοσπονδίας είναι η άσκηση των δικαιωμάτων τους και ο αγώνας για μία αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινωνία, καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες και η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών προς αυτά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ και σε Μονάδες Επαγγελματικής Αποκατάστασης, Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Αλληλοαποδοχής, σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Οικοτροφεία και ΣΥΔ.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας, στις 6-9-2017, εξεδόθη από τον ΕΟΠΥΥ η εγκύκλιος με αρ. Πρωτ.: ΔΑ3Β/76/Οικ.37203/2017 και θέμα: ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ όπου στη σελίδα 9 σημείο 10, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει ΣΥΔ αν οι διαμένοντες σε αυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πρόγραμμά τους σε Κέντρα Διημέρευσης. Η Ομοσπονδία επικαλείται μάλιστα α) τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΣΥΔ και ΕΟΠΥΥ και έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Οργανισμού αλλά και από τον Αναπλ. Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη (κεφ. Β – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΑΡ. 13), β) την Κ.Υ.Α. Αριθμ. Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ. 3394 ΦΕΚ 74Β/29 Ιανουαρίου 2007 (άρθρο 2, παρ. 2 και παρ. 3) και γ) το Π.Δ. 187/2005 (ΦΕΚ 231 Α 22 Σεπτεμβρίου 2005) με το οποίο ορίζονται οι υπηρεσίες Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και θεραπειών που έχουν ανάγκη οι Δικαιούχοι εντός του οριζόμενου από τη νομοθεσία ωραρίου των οκτώ ή άνω των οκτώ ωρών τις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα (καθώς και η μεταφορά των δικαιούχων από και προς το κέντρο η απασχόληση, η άθληση και η ιατρική παρακολούθηση), υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από ειδικά αδειοδοτούμενα για το σκοπό αυτό Κέντρα Διημέρευσης/Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες - ΚΔΗΦ ΑμεΑ και όχι από τις ΣΥΔ, όπου ούτε στους σκοπούς, ούτε στην άδειά λειτουργίας τους προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε βέβαια και στη φιλοσοφία τους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω σοβαροτάτων καταγγελιών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.            Πότε θα δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του Ειδικού Νοσηλίου των ΣΥΔ, τόσο για το οφειλόμενα από το 2016 από τον ΕΟΠΥΥ στις ΣΥΔ, όσο και για τα τρέχοντα του 2017.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Ανδρέας Λοβέρδος

Κώστας Μπαργιώτας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας