Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το διοικητικό συμβούλιο της AstraZeneca, καθώς η Pfizer επιβεβαίωσε δημοσίως ότι έχει διατυπώσει προσφορά εξαγοράς, υποσχόμενη μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση «σημαντικό premium» για τους μετόχους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η προσέγγιση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Βάσει του σχεδίου της Pfizer, στόχος είναι να υπάρξει ο συνδυασμός δύο εταιρειών υπό τη σκέπη μας βρετανικής εταιρείας holding. Ο νέος όμιλος θα έχει διοίκηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία, θα διατηρήσει τα κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και τη διαπραγμάτευση της μετοχής στο NYSE.

Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι μία τέτοια κίνηση θα αλλάξει τα δεδομένα στον παγκόσμιο κλάδο φαρμάκου, όπου ήδη παρατηρούνται πυρετώδεις διεργασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. «Η δημοσίευση αυτής της πρωτοβουλίας γίνεται για να ασκηθούν πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της AstraZeneca να προχωρήσει σε συζητήσεις», αναφέρουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Το ύψος της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις αναφέρουν ότι πιθανότατα ξεπερνά τα 100 δισ. δολ.». Εάν ισχύει αυτή η εκτίμηση, τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στο φαρμακευτικό κλάδο, από το 2000, όταν η Pfizer εξαγόρασε την Warner-Lambert. Επίσης θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά βρετανικής εταιρείας από ξένο όμιλο.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα