Η φαρμακευτική εταιρία Actavis UK παραβίασε τον νόμο για τον ανταγωνισμό αυξάνοντας τις τιμές των χαπιών υδροκορτιζόνης κατά πάνω από 12.000%, όπως γνωστοποίησε σήμερα η βρετανική αρχή που είναι αρμόδια για τον ανταγωνισμό (CMA).

Οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν πως τα χάπια κόστισαν στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health Service - NHS) περίπου 70 εκατ. στερλίνες (87 εκατ. δολάρια) πέρυσι, από περίπου 522.000 στερλίνες που κόστιζαν τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε η CMA.

Η Actavis UK, που είναι μονάδα της Allergan, αύξησε τις τιμές των χαπιών 10 mg κατά περισσότερο από 12.000% σε σχέση με την τιμή στην οποία πωλούνταν από μια άλλη εταιρία πριν τον Απρίλιο του 2008, διευκρίνισε η αρχή σύμφωνα με το Reuters. Ως εκ τούτου, οι ταμπλέτες κόστιζαν στο NHS 0,70 στερλίνα μέχρι τον Απρίλιο του 2008 και 88 στερλίνες τον Μάρτιο του 2016.

Τις τιμές των χαπιών 20 mg, η μονάδα τις ενίσχυσε κατά σχεδόν 9.500 φορές, πρόσθεσε η CMA.

Αυτά τα χάπια χρησιμοποιούνται για θεραπείες αντικατάστασης ορμονών από ανθρώπους των οποίων οι αδένες δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες φυσικών στεροειδών.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών, διότι αγοράζουν μικρότερες εταιρίες και έπειτα πολλαπλασιάζουν τις τιμές των θεραπειών που απέκτησαν.

Η CMA, μάλιστα, επέβαλε πρόστιμο 84,2 εκατ. στερλινών στην Pfizer, επειδή αύξησε το κόστος ενός φαρμάκου για την επιληψία μέχρι και 2.600%.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις