Οπως υπογραμμίζει η τελευταία ξένα συμφέροντα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη ισχυριζόμενα με προκλητικό τρόπο ότι τη φαρμακευτική δαπάνη επιβαρύνουν τάχα τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα με μέση τιμή 7 ευρώ και όχι όσα εισαγόμενα διατίθενται με μέση τιμή τα 100 ευρώ.

 Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εξηγεί τι πραγματικά έχει συμβεί με τα γενόσημα τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας τα κάτωθι!

  • Η αλήθεια είναι, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, πως την τελευταία επταετία επιβλήθηκαν συνεχείς και σημαντικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων. Οι μειώσεις αυτές σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν αθροιστικά το -80% και, συνολικά, φθάνουν μεσοσταθμικά στο -67%. Οι εξαντλητικές αυτές συνθήκες τιμολόγησης, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της κατανάλωσης και  τις επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω των rebates και των clawbacks έχουν καταστήσει τα ελληνικά γενόσημα από τα φθηνότερα της Ευρώπης. Ο διακινούμενος, λοιπόν, από όσους έχουν οικονομικό συμφέρον να το πράττουν,  μύθος των "ακριβών γενοσήμων" έχει πλέον ξεφτίσει. Γιατί πως είναι δυνατόν τα παλαιά οικονομικά φάρμακα που δεν έχουν μάλιστα τον όγκο που τους αντιστοιχεί, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, να ευθύνονται για το κόστος της αποζημιούμενης φαρμακευτικής περίθαλψης;
  • Η αλήθεια είναι πως για τη φαρμακευτική δαπάνη ευθύνεται η υπερβολική συνταγογράφηση των ακριβότερων προστατευόμενων φαρμάκων, όπως προκύπτει και από τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό τη στιγμή που το Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, λόγω μνημονίων,  από υπερβολικά χαμηλό πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Η αλήθεια είναι πως την κατάσταση επιβαρύνει αδικαιολόγητα η αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης.
  • Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΠΠΥ, οι νέες δραστικές που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2014 και μετά, άλλες δικαίως και άλλες αδίκως, επιβάρυναν τη φαρμακευτική δαπάνη με 260 περίπου εκατ. ευρώ το 2016! Όσο περίπου ζητούν κάποιοι  εισαγωγείς (εντελώς τυχαία… ) να καρατομηθούν περαιτέρω οι τιμές των γενοσήμων, προκειμένου να "αδειάσει ο χώρος" για να … δράσουν τα νέα ακριβά φάρμακα τους, ανεξάρτητα από τον βαθμό της καινοτομίας τους.
  • Η αλήθεια είναι πως η εξαντλημένη οικονομικά Ελλάδα, εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη, μεγαλύτερη διείσδυση των νέων ακριβών φαρμάκων.
  • Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πια κατανοητό ότι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η υπέρβαση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης προκαλείται από τα δήθεν "ακριβά γενόσημα" είναι αυτοί που έχουν συμφέρον να εξαντλήσουν και να βγάλουν από τη μέση την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία - 40 επιχειρήσεις  που παράγουν οικονομικά, αξιόπιστα και διεθνώς καταξιωμένα φάρμακα, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα