Τα νέα μέτρα που σκέφτεται η Πολιτεία να επιβάλλει στο φάρμακο και τις δραματικές επιπτώσεις που αυτά θα έχουν τόσο στον ασθενή όσο και στην επιχειρηματικότητα... παρουσίασε πρόσφατα σε συλλόγους ασθενών ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος).

O ΣΦΕΕ θεωρεί ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα καταστήσει απαγορευτική την είσοδο κάποιων καινοτόμων φαρμάκων, καθώς θα είναι ασύμφορη η έλευσή τους.

Το συνολικό rebate  για ένα καινοτόμο φάρμακο μπορεί να φθάσει και το 50% χωρίς να συμπεριλάβουμε το clawback. Στα προαναφερθέντα πρέπει να αναφερθεί και η παραβίαση από την πλευρά του Ελληνικού κράτους της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί Διαφάνειας 89/105. Η οποία ορίζει " σε 120 ημέρες το μέγιστο διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από την αίτηση για τιμή μέχρι και την απόφαση για αποζημίωση" Το συγκεκριμένο διάστημα δεν έχει τηρηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι τα καινοτόμα σκευάσματα για την ηπατίτιδα καθυστέρησαν πάνω από 3 χρόνια να τιμολογηθούν και να αξιολογηθούν με αποτέλεσμα όταν όντως τελικά αποζημιώθηκαν να έχουν έρθει νέες θεραπείες.   

Επίσης, σχεδιάζει τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού κατόπιν διαβούλευσης πιλοτικά και για αρχή σε τέσσερις κατηγορίες. Συγκεκριμένα στο Διαβήτη, τα Ογκολογικά σκευάσματα, στους βιολογικούς παράγοντες και στη Δυσλιπιδαιμία. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών προϋποθέτει να προϋπάρχουν refgistries ασθενών, θεραπευτικά πρωτόκολλα καθώς και εκμετάλλευση των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. 

Την ίδια στιγμή, νέο προτεινόμενο μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και ανάθεση ων αρμοδιοτήτων στον ΕΟΦ. Παράλληλα σχεδιάζονται νέα κριτήρια εισόδου φαρμάκων στην θετική λίστα για τα οποία όμως χρειάζεται ψήφιση νόμου (και βεβαίως έγκριση από τη Τρόικα), ενώ στα μέτρα είναι και η κατάργηση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής  θετικής λίστας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα