Την πλάτη στα "Γενικής Διάθεσης Φάρμακα", γνωστά σε όλους ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία εδώ και καιρό έχουν πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας για να εισέλθουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει γυρίσει η βιομηχανία φαρμάκου.  

Όπως φαίνεται, το βασικό ζητούμενο της τελευταίας δεν είναι τα 200 αυτά σκευάσματα που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ, αλλά η απελευθέρωση της τιμής στο σύνολο των 1582 Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων. 

Και μπορεί από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας να είχαν σηκώσει  ψηλά... επικοινωνιακά ! την εν λόγω  απελευθέρωση, όμως η βιομηχανία από την αρχή είχε δείξει ότι για 200 σκευάσματα και μόνο δεν άξιζε η ευθεία ρήξη με τους φαρμακοποιούς, που αποτελούν και το βασικό κανάλι των προϊόντων της. 

 Συνομιλώντας με παράγοντα που συμμετέχει στην Επιτροπή που οριστικοποίησε τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν τα σκευάσματα προκειμένου να μπουν στα σούπερ μάρκετ, μας ανέφερε ότι από αρχές του έτους που ισχύει η απελευθέρωση μέχρι και σήμερα καμία βιομηχανία δεν έχει υποβάλλει φάκελο με σκεύασμα το οποίο σκοπεύει να διαθέσει στα σούπερ μάρκετ, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πιέσεις -από την πλευρά της βιομηχανίας- για πλήρης απελευθέρωση των τιμών.  

Η ίδια πηγή, δεν προβλέπει ότι αυτό θα αλλάξει το προσεχές διάστημα, καθώς όπως μας ανέφερε αφενός υπάρχουν προβλήματα -κενά στο Νόμο με βασικότερο την αστική ευθύνη, δηλαδή ποιος τελικά είναι ο υπεύθυνος σε περίπτωση που ένας καταναλωτής πάθει κάποιο κακό από λανθασμένη ή υπερβολική χρήση ενός σκευάσματος και αφετέρου, οι οικονομικές συνθήκες της αγοράς που λειτουργούν αποτρεπτικά σε όποια επενδυτικά ανοίγματα.

Βεβαίως στους παράγοντες που αναιρούν τις κινήσεις εισόδου φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο φόβος της αρνητικής αντίδρασης των φαρμακοποιών που θεωρείται δεδομένη.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]