Το κουβάρι που λέγεται κλινικές μελέτες και ειδικότερα προς ποιες κατευθύνσεις ρέει το χρήμα που επενδύεται σε αυτές, θα προσπαθήσει να ξεμπλέξει ο ΕΟΦ μετά βεβαίως και από τις φημολογούμενες πιέσεις που έχει δεχτεί για το θέμα από την Τρόικα- καθώς ποτέ δεν έχει γίνει μία συστηματική καταγραφή (όχι του αριθμού) αλλά των εμπλεκόμενων φορέων. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μία δεκαετία.

Μολονότι η έρευνα του ΕΟΦ θα αφορά και τα τέσσερα στάδια των κλινικών μελετών, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι θα επικεντρωθεί ως επί το πλείστον στην Τρίτη φάση που αφορά την χορήγηση του σκευάσματος σε ασθενείς που παρακολουθείται πλέον από επιστημονικό προσωπικό σε Πανεπιστημιακές κλινικές, καθώς εκτιμάται ότι εκεί διακινούνται και τα περισσότερα ποσά. Μία διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής των αποτελεσμάτων ανταπόκρισης στο νέο σκεύασμα που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα δύο χρόνια. Ποσά που αυξάνονται γεωμετρικά αν μιλάμε αφενός για "ορφανά" φάρμακα και αφετέρου για βαριές ασθένειες (όπως οι ογκολογικές).

Ανάλογα με την χρονική περίοδο χορήγησης του σκευάσματος, το αν αυτό είναι ορφανό και βεβαίως το είδος της ασθένειας, το κόστος ανά ασθενή που μπαίνει στην διαδικασία της κλινικής μελέτης (δηλαδή στο τρίτο στάδιο αυτό της παρακολούθησης) ακούγεται ότι μπορεί να ξεκινά από 5.000 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τις 60.000 ευρώ για ένα ογκολογικό περιστατικό!   

Υπενθυμίζεται ότι μία κλινική μελέτη χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Τα δύο πρώτα είναι το ερευνητικό κομμάτι, το τρίτο είναι η εφαρμογή του σκευάσματος σε ασθενείς προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του και το τέταρτο στάδιο το οποίο αφορά σκευάσματα που έχουν λάβει έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, και καταγράφονται πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους χορήγησής τους.

Μελέτες του ΙΟΒΕ έχουν καταδείξει ότι, για κάθε επιπλέον επένδυση 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα υπάρχει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 22 εκατ. ευρώ, επιπλέον αύξηση κατά 5,18 εκατ. ευρώ. στα έσοδα του Κράτους από φόρους και εισφορές και δημιουργία 436 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, μελέτες άλλων ερευνητικών φορέων καταδεικνύουν ότι η έγκριση μίας κλινικής μελέτης δύναται να επιφέρει καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας έως και 500.000 ευρώ.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της Ευρώπης, κάθε χρόνο, επενδύονται 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το κολοσσιαίο ποσό, η χώρα μας καρπούται λιγότερα από 100 εκατομμύρια (0,3%). Το 2015 στην Ελλάδα διενεργήθηκαν μόλις 154 κλινικές δοκιμές (ποσοστό 0,008%), όταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός τους ανήλθε σε 1.829.442.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα