Στην κόψη του ξυραφιού είναι οι σχέσεις των κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ. Ο τελευταίος, πιέζει για οριστικές αποφάσεις και δεσμεύσεις από μέρους των ιδιωτικών φορέων, εν όψει της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων των τροϊκανών τη Δευτέρα.

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας έχουν λάβει παράταση οι ιδιωτικές κλινικές να αποφανθούν αν τελικά θα παραιτηθούν από τις οικονομικές τους απαιτήσεις προ του 2014. Το κλίμα με τον ΕΟΠΥΥ  είναι κάτι περισσότερο από άσχημο, καθώς οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών δεν φαίνεται να παραιτούνται τελικά από τις οικονομικές τους διεκδικήσεις των προηγούμενων ετών.

Σε συνομιλία που είχαμε με εκπρόσωπο του κλάδου, αυτός μας τόνισε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες συνεχώς καλούνται να δίνουν ή να παραιτούνται από τις νόμιμες διεκδικήσεις τους με αποτέλεσμα η… ξέρα να είναι όχι απλά πιθανή, ενώ η άλλη πλευρά αρνείται πεισματικά να δώσει ακόμη και απλές διευκρινήσεις.      

Και εξηγεί: Μετά από τους περιβόητους συμψηφισμούς…-τι οφείλουμε στον ΕΟΠΥΥ και τι μας οφείλει ο Οργανισμός-για τη διετία 2014-2015, πρέπει οι κλινικές να επιστρέψουν 80 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018. Το ερώτημα είναι αν οι καταβολές θα γίνονται μηνιαίως ή ανά πληρωμή. Οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ προς τους εκπροσώπους του κλάδου είναι στο πεντάμηνο. Τέλη Σεπτεμβρίου θα πληρωθεί ο Απρίλιος, ενώ ο Μάρτιος πήγε υπέρ πίστεως (για το clawback).

Επίσης, τι γίνεται με τις ενστάσεις; Ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται ότι είναι λίγες και μικρού χρονικού διαστήματος . Ο συνομιλητής μας, μας ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενστάσεις σε εκκρεμότητα από 4 μήνες έως και 13 μήνες.  

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τα χρωστούμενα 2012-2013, για τα οποία θυμίζουμε ότι την πρώτη χρονιά δεν υπήρχαν περικοπές, οι οποίες ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη.

 Για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά το 10% όλων των μηνών. Τουτέστιν σε ένα σύνολο υποβολών 850 εκατ. ευρώ, το οφειλόμενο ποσό είναι 85 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το 2013, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες και οφείλει και το 10% των υπόλοιπων μηνών . Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές φθάνουν τα 160 εκατ. ευρώ.  

Η περίοδος που βρισκόμαστε, μας ανέφερε ο συνομιλητής μας, είναι πολύ δύσκολη, με έντονες ζυμώσεις και διεργασίες και όπως φαίνεται θα πρέπει πλέον ο καθένας να έχει ατόφια την ευθύνη της απόφασης για το μέλλον της επιχείρησής του. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα