Το είχαμε πει προ διμήνου περίπου, ότι ο ΕΟΠΥΥ σκόπευε να πετσοκόψει τα νοσήλια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπερ και εγένετο ! Ο Οργανισμός περικόπτει αναδρομικά από 1/1/2017 όλες τις νοσηλείες σε ΜΕΘ με ημερήσιο νοσήλιο, παρακάμπτοντας τις όποιες  Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις κοστολόγησης ΚΕΝ και ημερήσιου νοσήλιου ΜΕΘ και ΕΚΠΥ (Ενιαίου Κανονισμού παροχών Υγείας).

Το κόστος νοσηλείας σε ΜΕΘ ξεπερνά ημερησίως τα 1.500 ευρώ, ενώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα 3.150 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους, τιμολογεί πλέον αυθαίρετα με ΚΕΝ, που σημαίνει ότι η εισπραττόμενη αποζημίωση (όχι η ονομαστική αξία) θα κυμαίνεται μεταξύ 25-35 ευρώ ημερησίως ! Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναρωτιούνται.. τα 21 εκατ. του υπό-κωδικού του φετινού προϋπολογισμού για τις ΜΕΘ  για τα οποία δεν έχει γίνει καν λόγος, προορίζονται για κάποιους άλλους;  

Και αφού βγουν οι αποζημιώσεις, ξεκινά ο Γολγοθάς των  ενστάσεων.

Οι Κλινικές υποβάλλουν ενστάσεις και  πληρώνονται μετά τους 14 μήνες, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο, μας λέει παράγοντας του κλάδου, καθώς καταρχήν δεν πρέπει να χαθεί η κούτα με τα παραστατικά. Και αν δεν χαθεί, η ένσταση πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Ενστάσεων, η οποία πρέπει να κάνει εισήγηση στο ΔΣ. Η όποια απόφαση πρέπει να καθαρογραφεί, να πάει στον αρμόδιο υπάλληλο για να κάνει την αλλαγή κοστολόγησης και κατόπιν να πάει στην Διεύθυνση Πληροφορικής, η οποία την αποστέλλει   στην Κεντρική υπηρεσία Πληροφορικής. Μετά από   1-1,5 εβδομάδα η απόφαση επιστρέφει και πρέπει να "ξεκλειδώσει" η οθόνη για τον συγκεκριμένο πάροχο στην αρμόδια ΠΕΔΙ και αυτή εάν δεν έχει άδεια ο αρμόδιος υπάλληλος να ζητήσει την προσκόμιση πιστωτικού για τις περικοπές, το οποίο αποστέλλεται στην κεντρική υπηρεσία. Εκεί πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες από 20 υπογραφές και το τελικό κείμενο να πάει για έλεγχο και υπογραφή στην Επίτροπο. Αν όλα πάνε καλά και δεν λείπει κανένας υπάλληλος από τη θέση του ή δεν πέσει το δίκτυο ή δεν γίνει καμία απεργία, ο πάροχος πληρώνεται μετά από 20 ημέρες. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις