Η παγκόσμια αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% από το 2016 έως το 2022 για να φτάσει σχεδόν το 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022. Τα 20 πρώτα φάρμακα παράγονται από 14 εταιρείες και αντιπροσώπευαν συνολικά το 10% της παγκόσμιας αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2016. Τα συνολικά έσοδα από τα 20 κορυφαία προϊόντα εκτιμήθηκαν σε 0,128 τρισεκατομμύρια USD. Ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων στον κατάλογο είναι κατά κύριο λόγο για τη θεραπεία και τη διαχείριση του καρκίνου, του διαβήτη, των φλεγμονωδών διαταραχών και των λοιμώξεων από τον HIV ή τον HCV.

1. Adalimumab: Ενδείκνυται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων και μέτριας έως σοβαρής ενεργού ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι στην κορυφή του καταλόγου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων  του 2016, με ετήσια αύξηση 15% που αντιστοιχεί σε πωλήσεις 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Παρασκευάζεται από την AbbVie Inc. (Η.Π.Α.). Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτό το προϊόν έληξε το 2016 στις Η.Π.Α. και θα λήξει έως το 2018 στην Ευρώπη.

2. Ledipasvir / sofosbuvir: Αυτό το προϊόν ανήκει στην Gilead Sciences και ενδείκνυται για τη θεραπεία της λοίμωξης από HCV / HIV. Είναι το δεύτερο πιο συνταγογραφούμενο φάρμακο στην αγορά που αντιπροσωπεύει έσοδα ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  

3. Etanercept: Είναι φάρμακο που ενδείκνυται για αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Διανέμεται από την Amgen Inc. στις Η.Π.Α. και την Pfizer Inc. στην Ευρώπη. Η Pfizer έχει επίσης συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση του σκευάσματος στην Ιαπωνία με την Takeda Pharmaceutical Company Ltd. Το προϊόν κατέχει τη 3η θέση στον κατάλογο.

4.Rituximab, MabThera: Η Biogen και η Roche διαχειρίζονται το προϊόν που ενδείκνυται για τη θεραπεία του καρκίνου. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν αυτό έληξε το 2015, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πωλήσεων. Το προϊόν κατέχει την 4η θέση στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων λόγω των υψηλών εσόδων και ανάπτυξης, σχεδόν κατά 3%.

5.Infliximab: Ενδείκνυται για αυτοάνοσες ασθένειες και παράγεται από την J & J και τη Merck. Οι πωλήσεις του μειώθηκαν κατά 11% το 2016 σε σύγκριση με το 2015.

6. Lenalidomide  : Το προϊόν αυτό, για το πολλαπλό μυέλωμα,παράγεται από την Celgene και τα έσοδα αυξάνονται κατά περισσότερο από 20% από το 2015. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα χαθεί το 2027, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό προϊόν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.  

7. Bevacizumab. Παρασκευάζεται από τη Roche Avastin και χρησιμοποιείται για προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα, του νεφρού, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών και το υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα. Οι πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται έντονα στη διεθνή περιοχή (+ 18%), ιδίως στην Κίνα, μετά την έγκριση της ένδειξης του καρκίνου του πνεύμονα.

8.Trastuzumab: Ένα άλλο προϊόν που παρασκευάζεται από τη Roche και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου, κυρίως του μαστού και του γαστρικού.  Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4%.

9. Sitagliptin/ sitagliptin and metformin HCl: Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η Merck παρασκευάζει το προϊόν και οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογίζονται σε 6,1 δισ. Δολάρια το 2016, αύξηση 2% σε σύγκριση με το 2015. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως σε υψηλότερες ποσότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στον Καναδά, αντισταθμίζεται εν μέρει από τις πιέσεις τιμολόγησης τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς και τις χαμηλότερες πωλήσεις στη Βενεζουέλα λόγω των μειωμένων δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα αυτή.

10. Ινσουλίνη glargine: Ανθρώπινη ινσουλίνη μακράς δράσης που παράγεται από τη Sanofi. Τα έσοδα από αυτήν ανήλθαν σε 6,05 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, μια πτώση 11% από το προηγούμενο έτος. Το αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν έληξε τον Αύγουστο του 2014.  

11. Prevnar 13 / Prevener. Ανήκει στην Pfizer  και οι πωλήσεις του το 2016 διαμορφώθηκαν στα 5,72 δισ. δολ. από 6,25 δισ. δολ. το 2015.    

12. Ριβαροξαμπάνη  : Αυτό το αντιπηκτικό από την Bayer και τη J & J έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κατάλογο των κορυφαίων-20 συνταγογραφούμενων φαρμάκων περίπου 27%. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, πνευμονικής εμβολής κ.λπ.  

13. Aflibercept. Παράγεται από την Regeneron Pharmaceuticals και την Bayer. Έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση στις ενδείξεις του αμφιβληστροειδούς, έδωσε αύξηση πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά 24,2% σε σχέση με το 2015 και συνεχίζει να είναι η κορυφαία θεραπεία στην κατηγορία του στην Αμερική. Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμήθηκε κατά 27% από το 2015-16.

14. Pregabalin. Είναι αντιεπιληπτικό από την Pfizer Inc. Το προϊόν αυξήθηκε κατά 3% από το 2015-2016 φτάνοντας τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σκεύασμα αναμένεται να λήξει το 2018, γεγονός που θα εξασφαλίσει πολύ υψηλά ποσοστά πωλήσεων για το προϊόν μέχρι το τέλος της περιόδου αυτής.  

15. Pegfilgrastim and Filgrastim.  Ανήκει στις εταιρείες Amgen και Kyowa Hakko Kirin. Χρησιμοποιείται για τη μείωση της εμφάνισης λοίμωξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Το αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν έληξε τον Ιούνιο του 2015. Τα έσοδα του προϊόντος ανήλθαν σε 4,7 δισ. Δολάρια το 2016, μειωμένα κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

16. Fluticasone and Salmeterol. Aνήκει στη GlaxoSmithKline. Ενδείκνυται για το άσθμα και τη ΧΑΠ. Τα έσοδα του προϊόντος ανήλθαν σε 4,3 δισ. Δολάρια το 2016. Οι πωλήσεις του προϊόντος μειώθηκαν κατά 5% μεταξύ 2015 και 2016 και κατά 13% μεταξύ 2014 και 2015. Οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω μετά τη λήξη ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ το 2016.

17. Glatiramer. Είναι ένα παρασκεύασμα υποδόριας ένεσης για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του προϊόντος έληξε το 2014. Το φάρμακο αντιστοιχούσε σε 4,2 δισ. Δολ. ΗΠΑ (ήτοι 3,5 δισ. Δολ. στις Η.Π.Α.) ή 19% στα έσοδα της Teva Pharmaceuticals το 2016 .

18. Sofosbuvir. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HCV. Οι πωλήσεις του αντιπροσώπευαν το 14%, 17% και το 45% των συνολικών πωλήσεων αντιικών προϊόντων για το 2016, το 2015 και το 2014 αντίστοιχα. Το 2016, οι πωλήσεις προϊόντων ήταν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, 891 εκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη, 635 εκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία και 580 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες διεθνείς τοποθεσίες.

19. Dimethyl fumarate.   Παρασκευάζεται από την Biogen. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Το προϊόν παρουσιάζει αύξηση 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών και του υψηλότερου όγκου πωλήσεων στις Η.Π.Α. και της επέκτασης του λανσαρίσματος των προϊόντων στις αναδυόμενες αγορές ανά τον κόσμο.

20.Νivolumab : Αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της ανοσολογικής ογκολογίας της Bristol-Myers Squibb, που αντιστοιχεί στα 3,8 δις δολάρια από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων της στον τομέα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα