Από 40 κύματα περνά η διαδρομή του φαρμάκου για να φθάσει στον ασθενή. Φαρμακοποιοί προμηθεύονται τα σκευάσματα που θέλουν από τις φαρμακαποθήκες για την κάλυψη των ασθενών τους, με τη δέσμευση ότι θα τα αγοράσουν από τις εταιρείες και θα τα ξαναεπιστρέψουν σε αυτές, έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή τροφοδότηση του δικτύου των φαρμακείων που καλύπτουν. Bέβαια, η διαδρομή δεν είναι η συνηθισμένη αλλά υφίσταται, και όπως λέγεται, εντείνεται το τελευταίο διάστημα για να μπορούν όλοι να δουλέψουν. 

Μοιάζει με θέατρο του παραλόγου, αλλά έτσι είναι και μάλιστα παράνομο. Αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, καθώς τα σκευάσματα που διακινούνται σήμερα στην αγορά δίνονται πραγματικά ‘’με το δελτίο’’. Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από τον χώρο των φαρμακαποθηκών, μας ανέφερε ότι πολυεθνική που πέρσι τον Ιούνιο τον προμήθευε με ένα συγκεκριμένο σκεύασμα με την ποσότητα των 25 τεμαχίων, σήμερα του δίνει 6, με τα οποία πρέπει να καλύψει το δίκτυο των 600 και παραπάνω φαρμακείων που εξυπηρετεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την κατάσταση την γνωρίζουν πολύ καλά στον ΕΟΦ- έχουν παρουσιάσει και σχετικά στοιχεία- η πλειονότητα των οποίων  αφορά τα φάρμακα σε έλλειψη... αλλά δεν ανοίγει μύτη. 

Παράγοντας από τον χώρο του φαρμακείου, μας τόνισε ότι πρόσφατα ζήτησε από κάποια φαρμακαποθήκη ένα σκεύασμα μεγάλης αξίας, για να λάβει την απάντηση ότι η εταιρεία δεν τον προμηθεύει. Στη συνέχεια, ο ίδιος απευθύνθηκε στην εταιρεία, η οποία είχε απόθεμα και μπόρεσε να τον εξυπηρετήσει αλλά έναντι μετρητών, ενώ κλήθηκε σε ειδική φόρμα να σημειώσει και την φαρμακαποθήκη που είχε έλλειψη. Όμως, όπως μας τόνισε ο ίδιος, ιδίως τέτοιες εποχές με την ανύπαρκτη ρευστότητα, ο φαρμακοποιός βλέπει την όποια πίστωση που μπορεί να πετύχει ως ένα μεγάλο, έστω και εφήμερο δώρο.  Και η πίστωση που έχει από τη φαρμακαποθήκη είναι δίμηνη.

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στην αγορά καλά κρατούν και η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, αν σκεφτεί κανείς ότι διανύουμε περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης. Σήμερα, σύμφωνα και με την ιστοσελίδα του ΕΟΦ απουσιάζουν από την αγορά 53 σκευάσματα (κάποια εξ αυτών φέρνει στα νοσοκομεία ο ΙΦΕΤ). Φαρμακοποιός, μας ανέφερε ότι σταθερά σε έλλειψη είναι τα φάρμακα σακχάρου, τα αντιπηκτικά και γενικότερα όλα τα σκευάσματα ευρείας χρήσης με λιανική τιμή από 70 λεπτά μέχρι και 3,5 ευρώ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα