Μερίδιο από τα 450 δισ. δολ. που ανέρχεται η αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Αμερική φιλοδοξεί να διεκδικήσει η Amazon μέσω της εξαγοράς της PillPack. Η τελευταία εφοδιάζει με φάρμακα ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία από πολύπλοκες χρόνιες παθήσεις.

Μολονότι η αξία της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε, τα ξένα πρακτορεία μιλούν για  1 δισ. δολ. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι την ημέρα που ανακοινώθηκε η εξαγορά, οι μετοχές των αλυσίδων φαρμακείων και των χονδρεμπόρων φαρμάκων έχασαν από το "ταμπλό" του Χρηματιστηρίου περίπου 14 δισ. δολ. , ενώ η Amazon κέρδισε περίπου 5,5 δισ. δολ.

Παρόλο που η PillPack αναμένει ότι οι φετινές της πωλήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. δολ., υποστηρίζεται ότι η τεράστια πελατειακή βάση της Amazon και οι υποδομές της δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη ανάπτυξή της.

Η Amazon θα μπορούσε επίσης να διαπραγματευτεί απευθείας με φαρμακευτικές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν φθηνά γενόσημα φάρμακα ακόμη και στους πελάτες που δεν διαθέτουν ασφάλιση υγείας, υποστηρίζουν παράγοντες από τη βιομηχανία. 

Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από τα δίκτυα των φαρμακείων που διαχειρίζονται η CVS Health, η Walgreen Boots Alliance και η Walmart Inc, καθώς και από τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στα φαρμακεία, όπως η CVS και η Express Scripts UnitedHealth Group. Σημειώνεται ότι η CVS είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της PillPack και πέρυσι εμφάνισε έσοδα ύψους 45,7 δισ. δολ από την παροχή υπηρεσιών φαρμακείου διά αλληλογραφίας. 

Οι διαχειριστές παροχών φαρμακείου (PBM) διαπραγματεύονται τιμολόγια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, διοικούν μεγάλα φαρμακεία ταχυδρομικών παραγγελιών και προσφέρουν κίνητρα στους ασθενείς για να τους διεκπαιρεώσουν τις συνταγές τους.

Η PillPack κατέχει άδειες φαρμακείου και στις 50 πολιτείες της Αμερικής και στο παρελθόν είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της Walmart Inc. Όσον αφορά στην οριστική συμφωνία με την Αmazon αναμένεται να κλείσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο