Καταρχήν ρυθμίζεται πλέον ως υποχρεωτική η τήρηση του δηλουμένου διευρυμένου ωραρίου από τους φαρμακοποιούς. Αυτό δεν είχε ρυθμιστεί και πείστηκαν και οι θεσμοί ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρυθμισμένο τοπίο στα πλαίσια της απελευθέρωσης του ωραρίου διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών στα φαρμακεία.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στα ΜΥΣΥΦΑ, πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών διότι οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς τελευταία και η αναγραφόμενη δημιουργούσε εύλογες παρεξηγήσεις.

Μολονότι όπως τόνισε ο ίδιος το μέτρο λήφθηκε ως ένας μηχανισμός αυτοσυγκράτησης των τιμών από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας στη διαφαινόμενη τάση αύξησης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα -υπενθύμισε ότι με νόμο του 2014 έχει καταργηθεί η διατίμηση στα συγκεκριμένα σκευάσματα- τελικά μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής του μέτρου διαπιστώθηκε ότι δημιουργεί προβλήματα και στους πολίτες.

Οπως ανέφερε, οι τελευταίοι έπεσαν σε σύχγυση και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί άλλο γράφει το κουτί και άλλο είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν. Η ενδεικτική τιμή, σημείωσε ο Υπουργός, προφανώς δεν δέσμευσε κάποιες εταιρείες, οι οποίες προχώρησαν σε αυξήσεις. Η προσπάθεια είναι να υπάρξει κάποιος έλεγχος μέσω του ΕΟΦ, καθώς διαπιστώθηκε ότι η μεσοσταθμική αύξηση στα ΜΥΣΥΦΑ ήταν της τάξεως του 20%. Και αυτό, παρά την άποψη του ΔΝΤ ότι η απελευθέρωση των τιμών σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό για ρίξει τις τιμές.

Επίσης υπήρχε ένα ποσοστό 4 τοις χιλιοις επί της χονδρικής τιμής, το οποίο επιβαρύνεται ο φαρμακοποιός, το εισπράττει η εταιρεία εις βάρος του φαρμακοποιούς και το αποδίδει στο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.Ωστόσο μετά την αλλαγή του ΕΦΚΑ και την ενοποίηση των άλλων ταμείων, ανέφερε ο υπουργός δημιουργήθηκαν προβλήματα θεσμικής ρύθμισης, τα οποία τώρα αντιμετωπίζονται. Ετσι θεσμοθετείται ο τρόπος είσπραξης του πόρου 0,4% υπέρ ΠΦΣ ώστε να μη χάνεται ούτε ευρώ.

Παράλληλα, γίνεται προαιρετική η προμήθεια από τα φαρμακεία με ναρκωτικά κρατικού μονοπωλίου (μορφίνες, πεθιδίνες κλπ). Η υποχρέωση που υπήρχε, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός ήταν ένας αναχρονισμός και περιττή επιβάρυνση για τους φαρμακοποιούς που έπρεπε να διατηρούν στοκ.

Τέλος ο Υπουργός Υγείας στο τελευταίο ΠΔ που καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Οπως ανέφερε το συγκεκριμένο διάταγμα προβλέπει ότι δύο φορές το χρόνο -Ιανουάριο και Ιούνιο οι κατά τόπους Περιφέρειες προκηρύσσουν τις κενές θέσεις φαρμακείων για να δωθούν νέες άδειες. Επειδή, όπως τόνισε, καθυστέρησε η έκδοση του Π.Δ χάθηκε ο Ιούνιος της φετινής χρονιάς, αλλά υπάρχουν από την άλλη πολλά αιτήματα αποφοίτων φαρμακοποιών εκεί που υπάρχουν κενές θέσεις και σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια δίνεται η δυνατότητα να γίνει μία προκήρυξη το Σεπτέμβρη και η επόμενη θα είναι το Σεπτέμβρη του 2019.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;