Φεύγει η διαχείριση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από την δικαιοδοσία του ΕΚΑΒ και περνάνε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Αυτή η απόφαση επικυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και με σχετική τροπολογία που πέρασε το Υπουργείο Υγείας. Παράγοντες της αγοράς μας ανέφεραν ότι γίνονται προσπάθειες να οχυρωθεί ένα κομμάτι της υγείας που κανείς δεν ξέρει ακριβώς τα τρωτά του - επί παραδείγματι πόσες ΜΕΘ στο δημόσιο βρίσκονται εκτός λειτουργίας είτε λόγω μηχανικών προβλημάτων είτε λόγω ανύπαρκτου προσωπικού- αλλά από την άλλη χώρα και πολίτες σε δύσκολες καταστάσεις τα βιώνουν στο μέγιστο βαθμό.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι στο σύνολο των δημόσιων δομών βρίσκονται σήμερα σε πλήρη λειτουργία 100 ΜΕΘ, ενώ ο αριθμός τους αγγίζει τις 300. Το μόνο σταθερό είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους που στο Δημόσιο εκτιμάται για ένα παθολογικό περιστατικό στα 3.000 ευρώ (ημερησίως) έναντι 1000-1.200 ευρώ στον ιδιωτικό.

Ενας ακόμη λόγος της αλλαγής που επετεύχθη στο επίπεδο της διαχείρισής τους έχει να κάνει και με τις ιδιωτικές κλινικές. Μολονότι το κονδύλι που τις αφορά ανέρχεται για τις ΜΕΘ στα 19 εκατ. ευρώ, κανείς δεν γνωρίζει ποιος τελικά φορέας διαχειρίζεται το μοίρασμα του προαναφερθέντος κονδυλίου και σε ποιες δομές (ιδιωτικές) τελικά αυτό πηγαίνει.

Βάση νόμου στις ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει για κάθε 100 κλίνες να υπάρχουν 4 ΜΕΘ, ενώ καμία ιδιωτική κλινική δεν είναι υποχρεωμένη σε παραχώρηση αυτών στο δημόσιο ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ομως λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν στις δημόσιες δομές η συνεργασία δημοσίου ιδιωτικού τομέα θεωρείται αναπόφευκτη.

Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται και το "κατέβασμα" από μέρους του Δημοσίου του clawback στο 0,4% για τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές μονάδες. Βεβαίως παραμένει το εξής παράδοξο, ότι η μεταφορά στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών με το ΕΚΑΒ γίνεται μόνο για τις περιπτώσεις των ασθενών που είναι τραχειοστομιμένοι -αναπνευστική υποστήριξη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η μεταφορά σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών με ιδιωτικό ασθενοφόρο την πληρώνουν οι συγγενείς του ασθενή, όπως και όλο το κόστος νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;