Είτε είστε 35 ετών και αρχίζετε να βλέπετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης είτε 55 και έχετε δέρμα που δείχνει την ηλικία σας σίγουρα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές σας το θέμα της αποφυγής των ρυτίδων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από μας χάνουμε τη μάχη παρακολουθώντας τη νιότη να απομακρύνεται και το πέρασμα του χρόνου να αφήνει τα σημάδια πίσω του…

Πολλοί άντρες και γυναίκες πιστεύουν ότι ο γηρασμός του δέρματος είναι αναπόφευκτος, αλλά με τις πληροφορίες και τις τεχνικές που έχουμε σήμερα μπορούμε να φαινόμαστε όσο νέοι αισθανόμαστε, σημειώνει ο Robin Ashinoff, δερματολόγος από το Νιού Τζέρσευ.

Ακολουθούν 12 τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση ρυτίδων. Αν και πολλές φορές χρειάζεται η επίσκεψη στο δερματολόγο, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τα εξής:

Να αποφεύγετε τον ήλιο

Αυτός είναι νούμερο ένα παράγοντας. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση του ήλιου στη γήρανση του δέρματος. Μελέτη που έγινε σε μονοζυγωτικούς διδύμους έδειξε ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ακόμα πιο σημαντική από την κληρονομικότητα.

Ατομα που περιόρισαν την έκθεση στον ήλιο είχαν λιγότερες ρυτίδες και έδειχναν γενικά νεότερα από τα αδέρφια τους που ήταν λάτρεις του ήλιου.

Να φοράτε αντηλιακό

Αν πρέπει να βγείτε στον ήλιο, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων προτρέπει να φοράτε αντηλιακό. Θα σας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος και θα σας βοηθάει να αποφύγετε τις ρυτίδες.

Μην καπνίζετε

Ορισμένες έρευνες έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα γηράσκει το δέρμα, κυρίως απελευθερώνοντας ένα ένζυμο που διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, σημαντικά συστατικά του δέρματος.

Έρευνες σε αδέρφια έδειξαν αυτός που κάπνιζε είχε την τάση να εμφανίζει πιο ρυτιδωμένο δέρμα και πιο αδύνατο κατά 40%.

Να κοιμάστε αρκετά

Ο δερματολόγος του Yale, Nicolas Perricone, σημειώνει ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά το σώμα παράγει υπερβάλλουσα κορτιζόνη, μια ορμόνη που διασπά τα κύτταρα του δέρματος. Κοιμηθείτε αρκετά, συμβουλεύει ο ειδικός και θα παράγετε περισσότερη αυξητική ορμόνη που βοηθά το δέρμα να παραμένει σκληρό, περισσότερο ελαστικό και λιγότερο ευάλωτο στις ρυτίδες.

Να κοιμάστε ανάσκελα

Η αμερικανική Ακαδημία δερματολογίας προειδοποιεί ότι το να κοιμάται κανείς σε ορισμένες θέσεις κάθε νύχτα οδηγεί σε γραμμές του ύπνου στο δέρμα οι οποίες παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος και δεν υποχωρούν όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι.

Το να κοιμάστε στο πλευρό αυξάνει τις ρυτίδες στο μάγουλο και το σαγόνι, ενώ το να κοιμάστε μπρούμυτα οδηγεί στη δημιουργία μετώπου με αυλάκια. Για να μειωθούν οι ρυτίδες καλό είναι να κοιμάστε ανάσκελα.

Μη μισοκλείνετε τα μάτια σας-Φορέστε γυαλιά

Οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση του προσώπου οδηγεί στην υπερλειτουργία των μυών του προσώπου δημιουργώντας αυλάκια κάτω από την επιφάνεια. Η αυλακιά τελικά καταλήγει σε ρυτίδα. Εξίσου σημαντικό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου.

Προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια από βλάβες και σας εμποδίζουν να μισοκλείνετε τα μάτια σας.

Να καταναλώνετε περισσότερο ψάρι-ειδικά σολομό

Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης αλλά και ωμέγα -3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην τροφή του δέρματος και το βοηθούν στη νεανικότητα και στη μείωση των ρυτίδων.

Καταναλώνετε περισσότερη σόγια

Μέχρι τώρα οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από έρευνες σε ζώα, αλλά μελέτη δείχνει ότι ορισμένες ιδιότητες της σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία ή στη θεραπεία βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘European Journal of Nutrition’ ερευνητές ανακοίνωσαν ότι υποκατάστατο με βάση τη σόγια, βελτίωσε την υφή του δέρματος μετά από έξη μήνες χρήσης.

Επιλέξτε κακάο αντί για καφέ

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Nutrition’, το 2006, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα δυο διαιτητικών φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, στη βελτίωση της κυκλοφορίας των κυττάρων του δέρματος, ενώ επηρέασαν την ενυδάτωση και έκαναν το δέρμα να φαίνεται πιο μαλακό.

Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Το κλειδί είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά πολεμούν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και πιο λαμπερό προστατεύοντας από τη φωτογήρανση.

Χρησιμοποιείτε ενυδατικά προϊόντα

Οι γυναίκες ενδιαφέρονται τόσο για τα προϊόντα κατά του γήρατος, που πολλές φορές παραβλέπουν τη δύναμη ενός απλού ενυδατικού προϊόντος. Το ενυδατωμένο δέρμα απλώς δείχνει καλύτερο, έτσι οι γραμμές και οι πτυχώσεις είναι λιγότερο ευδιάκριτες.

Μην πλένετε το πρόσωπό σας σε υπερβολικό βαθμό

Σύμφωνα με δερματολόγους του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, το ζεστό νερό παίρνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια και την ενυδάτωση που προστατεύουν από τις ρυτίδες. Αν το πλένετε πολύ συχνά απομακρύνετε και την προστασία. Επιπλέον, αν το σαπούνι σας δεν περιέχει ενυδατικά συστατικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν καθαρισμού.

 

Eπιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία