Οι σκούρες κηλίδες του δέρματος, που είναι συνήθως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο ή της προχωρημένης ηλικίας μπορεί να γίνουν αρκετά ενοχλητικές—έστω και ως ένα δυσάρεστο θέαμα, καθώς δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας και δεν απαιτούν θεραπεία. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο να τις βλέπουμε σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Και όμως, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε και να επανέλθει το δέρμα σας στο κανονικό του χρώμα, προτού κάνετε κάποια παρεμβατική διαδικασία, όπως το χημικό peeling.

Χυμός παπάγιας

Τα οξέα που βρίσκονται στον χυμό παπάγιας μπορούν να απομακρύνουν τις σκούρες κηλίδες, κάνοντας απολέπιση στο δέρμα. Άλλος ένας λόγος για να αγαπήσουμε αυτό το φρούτο.

Ξινόγαλα και γιαούρτι

Το ξινόγαλα και το γιαούρτι είναι και τα δύο πλούσιες πηγές γαλακτικού οξέος, μιας χημικής ένωσης που έχει την ικανότητα να απολεπίζει. Ένας καλός τρόπος είναι να αναμείξετε το γιαούρτι και το ξινόγαλα με μέλι και να κάνετε ένα απαλό scrub.

Αλόη

Αυτό το φυτό με τις ατέλειωτες θεραπευτικές ιδιότητες—βοηθι και στο κάψιμο από τον ήλιο—μπορεί να εξαφανίσει τις σκούρες κηλίδες, επιταχύνοντας την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Χυμός λεμονιού

Το λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, και πιστεύεται ότι έχει λευκαντική δράση για το δέρμα.

Έλαιο βιταμίνης Ε

Το έλαιο βιταμίνης Ε είναι μια ουσία πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που πιστεύεται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη η δράση του ενάντια στις σκούρες κηλίδες, αλλά σίγουρα ανακουφίζει από τη ζημιά που προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Έλαιο από σανταλόξυλο

Αυτό το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για να αντιμετωπίσει διάφορα δερματικά προβλήματα, περιλαμβανομένων και των σκούρων κηλίδων. Επίσης, πιστεύεται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι θεραπείες δεν αποτελούν 100% αποδεδειγμένες μεθόδους, καθώς για αρκετές δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να στηρίζουν τις δυνατότητές τους. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου βλαβερές και δεν πρόκειται να προκαλέσουν καμία ανεπιθύμητη αντίδραση.

Πώς να προλάβω τις σκούρες κηλίδες;

Για να προλάβετε τις σκούρες κηλίδες του δέρματος προτού εμφανιστούν, είναι σημαντικό να ελαττώσετε την έκθεσή σας στον ήλιο κάθε φορά που βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Επενδύστε σε ένα καλό αντηλιακό και φορέστε καπέλο και άλλα προστατευτικά ρούχα. Προσπαθήστε να μην βγαίνετε στον ήλιο τις ώρες που η ηλιοφάνεια είναι πιο δυνατή, ανάμεσα στις 10 το πρωί και στις 4 το απόγευμα.

Αν οι κηλίδες σας αυξηθούν σε μέγεθος, αν έχουν αφύσικο σχήμα, με γωνίες, αν υπάρχουν διαφορετικά χρώματα και αν έχετε συμπτώματα όπως αιμορραγία, φαγούρα ή κοκκίνισμα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρότερης πάθησης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο