Όπως κάθε μέρος του οργανισμού, τα κύτταρα και οι διαδικασίες που στηρίζουν δυνατά, γεμάτα ζωή, μαλλιά, εξαρτώνται από ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lisa Drayer από τη Νέα Υόρκη.

Μπορεί να χρειαστεί καιρός για να παρατηρήσει κάποιος αλλαγές στα μαλλιά του.

Οι θρεπτικές ουσίες που τρώτε σήμερα βοηθούν να ενισχυθούν οι θύλακες και το δέρμα του κεφαλιού οδηγώντας σε πιο υγιή μαλλιά.
Δεν είναι μόνο η διατροφή, ωστόσο, αυτό που επηρεάζει τα μαλλιά. Το κάπνισμα, η ορμονική ανισορροπία και ο μη επαρκής ύπνος μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμφάνιση των μαλλιών. Δεν υπάρχει μαγική θρεπτική ουσία που να αναπληρώνει τα παραπάνω.
Παρόλα αυτά, έχετε κάποια ευχέρεια να παρέμβετε. Αν ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία και πλούσια σε πρωτεΐνες η οποία να εστιάζει στα παρακάτω 10 τρόφιμα θα δώσετε στα μαλλιά σας την υγεία και την εμφάνιση που χρειάζονται και αξίζουν.

Σολομός

Εκτός του ότι είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D, τα ωμέγα 3 λιπαρά που περιέχονται στο σολομό είναι σούπερ ουσίες. Ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει τα συγκεκριμένα αμινοξέα τα οποία χρειάζεται για να αναπτύξει μαλλιά. Αν ο σολομός δεν αποτελεί επιλογή για εσάς μπορείτε να δοκιμάσετε σαρδέλες, τόνο καθώς και αβοκάντο ή καρύδια.

Καρύδια

Είναι το μόνο είδος ξηρού καρπού που περιέχει σημαντική ποσότητα ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων. Είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη και βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη του DNA. Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Καρύδια περιέχουν επίσης χαλκό, που βοηθά να διατηρείται το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας πλούσιο και λαμπερό.

Στρείδια 

Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Μπορείτε να βρείτε ψευδάργυρο σε ενισχυμένα δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης αλλά τα στρείδια μπορούν να δώσουν και καλό επίπεδο πρωτεΐνης. Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη ο οργανισμούς μας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα μαλλιά τα οποία χάνει κάθε μέρα το κεφάλι μας.

Γλυκοπατάτες

Αποτελούν καλή πηγή του αντιοξειδωτικού β καροτίνη, που ο οργανισμός το μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Βοηθά επίσης την προστασία και την παραγωγή των ελαίων που συντηρούν το κεφάλι και το να έχει κάποιος χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα.

Άλλες επιλογές είναι τα καρότα, το μάγκο, η κολοκύθα και τα βερίκοκα.

Φακές

Μικρά αλλά ισχυρά, τα συγκεκριμένα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνη, σίδηρο και ψευδάργυρο. ‘Αλλη επιλογή είναι τα φασόλια σε σούπα ή στη σαλάτα σας.

Αυγά

Καλή πληγή πρωτεϊνών. Περιέχουν ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός επειδή βοηθά τα κύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο στους θύλακες και η αναιμία είναι σημαντική αιτία απώλεια μαλλιών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Άλλες επιλογές για να ενισχύσετε τα αποθέματα σιδήρου είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, το χοιρινό και το μοσχάρι.

Σπανάκι

Ο σίδηρος, η βήτα καροτίνη, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C στο σπανάκι βοηθούν να διατηρούνται οι θύλακες υγιείς και να κυκλοφορούν τα έλαια του κεφαλιού.
Δοκιμάστε παρόμοια σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Γιαούρτι

Περιέχει φιλικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Β5 και D. Οι έρευνες συνδέουν τη βιταμίνη D και την υγεία των θυλάκων αλλά δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς δουλεύουν.

Άλλες επιλογές είναι το τυρί κότατζ και το τυρί χαμηλών λιπαρών.

Βατόμουρα

Περιέχουν βιταμίνη C που είναι σημαντική για το κυκλοφορικό στο κεφάλι και στηρίζει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους θύλακες. Πολύ λίγη βιταμίνη C στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο των μαλλιών.
Άλλες επιλογές είναι τα ακτινίδια, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες και οι φράουλες.

Πουλερικά

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, καθώς και ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμίνης Β που ωφελούν τα μαλλιά.
Άλλη επιλογή είναι οι λεπτές φέτες μοσχαριού, για πρόσληψη πρωτεΐνης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο