Βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν σε διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου. Εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από βλαστοκύστεις οι οποίες παραμένουν μετά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και βλαστοκύταρα του τύπου του ενήλικα λαμβάνονται στις επόμενες φάσεις της ζωής του.

Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα αν και έχουν τη δυνατότητα της δημιουργίας οποιουδήποτε τύπου κυττάρου, στην πράξη οι εφαρμογές τους σε ασθενείς συνάντησαν ηθικά και πρακτικά προβλήματα και μόλις τώρα δόθηκε η άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για πειραματικές μελέτες.

Βλαστοκύτταρα του ενήλικα τύπου λαμβάνονται από το αίμα του πλακούντα, την ουσία του Wharton που βρίσκεται στο περίβλημα των αγγείων του ομφαλίου λώρου, τον μυελό των οστών, τα νεογιλά δόντια και το λίπος. Οι κυτταρικοί τύποι που απομονώνονται από τις παραπάνω πηγές είναι αρχέγονα αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά κύτταρα.

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα επαναδημιουργούν το αιμοποιητικό σύστημα μετά από ισχυρή χημειοθεραπεία στις περιπτώσεις κακοήθων όγκων ή λευχαιμίας και τα μεσεγχυματικά κύτταρα συμβάλουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων μετά από κακώσεις, αλλά και επιταχύνουν την αποκατάσταση του αιμοποιητικού συστήματος μετά τη μεταμόσχευση.

Η ουσία του Wharton, τα νεογιλά δόντια και το λίπος περιέχουν αποκλειστικά μεσεγχυματικής προέλευσης βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να διεισδύουν σε κάθε όργανο, διότι όλα τα όργανα περιέχουν αυτού του είδους κύτταρα, και να αποκαθιστούν τις βλάβες αλλά και να ενισχύουν την άμυνα τους εφοδιασμένα με κατάλληλα φάρμακα.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, η δημιουργία πόρου στα οστά μετά από κατάγματα είναι μερικές από τις μέχρι σήμερα χρήσεις τους. Μία άλλη σημαντική λειτουργία των κυττάρων αυτών είναι η άσκηση ανοσορυθμιστικής δράσης στις περιπτώσεις διαταραχής της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η σκλήρυση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και ο διαβήτης της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεραπευτικό στόχο των κυττάρων αυτών. Αναφέρθηκε πρόσφατα η μέχρι και τέσσερα έτη διακοπή ή ελάττωση των ημερήσιων αναγκών ινσουλίνης σε παιδιά με διαβήτη τύπου Ι μετά από αυτόλογη χρήση βλαστοκυττάρων.

Το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με 7 εκατομμύρια δολάρια για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και ασθενειών του αίματος με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

Το λίπος αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, η οποία μπορεί να μας προμηθεύσει με τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Με μία απλή και ανώδυνη διαδικασία μπορεί να ληφθεί μεγάλος αριθμός κυττάρων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αφορούν είτε την αισθητική ιατρική, είτε την αποκατάσταση βλαβών οργάνων.

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματός μας και είναι ο ιστός ο οποίος εξωτερικά δείχνει τα σημεία της γήρανσης. Η ανανέωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια επιχειρείται με ενέσιμη χορήγηση ουσιών που προσδίδουν όγκο στην περιοχή που χορηγούνται.

Οι ουσίες αυτές, οι πιο κοινές το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφυδατώνονται και απορροφώνται, με αποτέλεσμα το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι προσωρινό.

Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους στην περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε προσδίδει μόνιμο αποτέλεσμα, διότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι αυτά που παράγουν τα συστατικά του δέρματος και αναλαμβάνουν την ανανέωση του, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες και επαναφέροντας το δέρμα στη νεανική του μορφή.

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή, αλλά και η αύξηση του μεγέθους του είναι επίσης μία άλλη χρήση.

Ουλές του δέρματος και διαβητικά έλκη εμφανίζουν θεαματική και γρήγορη αποκατάσταση με τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο