Για όσους πάσχουν από αλλεργίες, ακόμα και τα πιο συνηθισμένα πράγματα μπορούν να γίνουν από ενοχλητικά, μέχρι και επικίνδυνα. Ακόμα χειρότερα, πολλά αλλεργιογόνα είναι κρυμμένα στο σπίτι μας, σε μέρη που δεν είχαμε φανταστεί. Ας ρίξουμε μια ματιά στα δέκα πιο… ύπουλα επικίνδυνα σημεία του σπιτιού μας.

Στις γλάστρες

Στις γλάστρες μπορούν να αναπτυχθούν σπόροι μούχλας, και να επεκταθούν στο πάτωμα. Για να ελαττώσουμε όσο περισσότερο γίνεται αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο, πρέπει να μαζεύουμε και να πετάμε τα νεκρά φύλλα, να τοποθετούμε τις γλάστρες μας σε ένα πιάτο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το πάτωμα, αλλά και να μην ποτίζουμε τα φυτά μας σε υπερβολικό βαθμό.

Εκεί που κάθονται τα κατοικίδια

Οι αλλεργίες στα κατοικίδια είναι συνηθισμένες, δεν οφείλονται όμως αποκλειστικά στο τρίχωμα των μικρών μας φίλων. Το πρόβλημα βρίσκεται σε ορισμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν στο σάλιο, στα ούρα και στα νεκρά κύτταρα που αφήνουν πίσω τους. Τα νεκρά κύτταρα κυκλοφορούν στον αέρα και κολλούν πάνω στα χαλιά, στα έπιπλα και στα σκεπάσματά μας. Πάντως, το τρίχωμα των ζώων μπορεί να έχει πάνω του – εκτός από νεκρά κύτταρα – σκόνη και γύρη. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε αυτές τις αλλεργίες είναι να καθαρίζουμε και να σκουπίζουμε το σπίτι τακτικά και να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που αγγίζουμε το κατοικίδιό μας.

Στα χαλιά

Ζωντανεύουν τον χώρο μας, και… ζωντανεύουν από τους μικροοργανισμούς. Τα χαλιά μαζεύουν σκόνη πολύ εύκολα, και γίνονται το κατάλληλο έδαφος για τα μικροσκοπικά ακάρεα, που είναι από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα εσωτερικών χώρων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να σκουπίζουμε συχνά, και να εξοπλίσουμε την ηλεκτρική μας σκούπα με ένα φίλτρο HEPA, το οποίο φιλτράρει τον αέρα που ελευθερώνει η συσκευή. Επιπλέον, προσπαθούμε να διατηρούμε την υγρασία του χώρου χαμηλότερα από 55%, και να αερίζουμε τους χώρους του σπιτιού.

Στα βιβλία

Τα βιβλία που μαζεύουν σκόνη στο ράφι μπορεί να είναι γεμάτα με ακάρεα, σπόρους μούχλας, και έναν μικροοργανισμό, τις ψείρες των βιβλίων, που τρέφονται με την μούχλα. Αυτές οι ψείρες δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα βιβλία σας, αλλά είναι ένα ενοχλητικό αλλεργιογόνο. Μια επιλογή είναι να διατηρούμε τα βιβλία μας σε κάποιο ράφι που κλείνει, όπως και το να ελαττώσουμε την υγρασία στον χώρο.

Στους καναπέδες

Τα μαξιλάρια των καναπέδων γεμίζουν με ακάρεα, λόγω της σκόνης που κατακάθεται πάνω τους. Επιπλέον, σπόροι μούχλας αναπτύσσονται στα έπιπλα που βρίσκονται σε συνθήκες υγρασίας, ή σε αυτά που διατηρούμε σε αποθήκες. Ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Οι καναπέδες με λείες επιφάνειες (όπως οι δερμάτινοι, για παράδειγμα) έχουν λιγότερα αλλεργιογόνα πάνω τους.

Στα σκεπάσματα

Οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα σημαίνει πολλά νεκρά κύτταρα πάνω στα σκεπάσματά μας, που με την σειρά τους γίνονται… ανοιχτός μπουφές για τα ακάρεα. Πρέπει να αλλάζουμε κάθε εβδομάδα το κάλυμμα του στρώματος και τις μαξιλαροθήκες, να τα πλένουμε με ζεστό νερό, και να επιλέγουμε υποαλλεργικά υφάσματα. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα διακοσμητικά μαξιλάρια που δεν πλένονται τόσο συχνά, καθώς απλά συσσωρεύουν περισσότερη σκόνη και νεκρά κύτταρα.

Στα λούτρινα κουκλάκια

Αν το παιδί σας έχει αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης, οι χνουδωτοί του φίλοι κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να του στερήσετε τα αγαπημένα του παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά λούτρινα που αντέχουν το πλύσιμο στο πλυντήριο και μπορείτε να τα καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα, και έπειτα να τα στεγνώσετε καλά.

Στο μπάνιο

Οι περισσότεροι έχουμε δει μούχλα να φυτρώνει στα πλακάκια του μπάνιου – κάποιου άλλου, όχι του δικού μας. Για να είμαστε, όμως, σίγουροι πως δεν θα την αντικρύσουμε και στο δικό μας σπίτι, πρέπει να καθαρίζουμε το μπάνιο μας συχνά, και να διατηρούμε τον χώρο στεγνό. Αν κάποια βρύση στάζει, πρέπει να τη φτιάξουμε, και όταν κάνουμε μπάνιο, ο χώρος πρέπει να αερίζεται για να μην αυξάνεται τρομακτικά η υγρασία του.

Στην κουζίνα

Η κουζίνα είναι ίσως το αγαπημένο δωμάτιο της μούχλας. Είναι αναγκαίο να καθαρίζουμε τακτικά το ψυγείο από υγρασία και να πετάμε τα τρόφιμα που έχουν χαλάσει. Επιπλέον, ο κάδος των σκουπιδιών πρέπει να κλείνει καλά και τα τρόφιμα να βρίσκονται σε κλειστά δοχεία, ώστε να μην αποκτήσουμε αηδιαστικούς επισκέπτες, όπως οι κατσαρίδες – οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες.

Στο κλιματιστικό

Ο κλιματισμός βοηθάει να διατηρούμε το σπίτι μας δροσερό και να ρυθμίζουμε την υγρασία, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε τα αλλεργιογόνα. Κάποιες φορές όμως μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος. Το κλιματιστικό μαζεύει σκόνη και μπορεί να φυτρώσει μούχλα στον εξαερισμό του, η οποία έπειτα μεταφέρεται σε ολόκληρο τον χώρο με τον αέρα. Εγκαταστήστε ένα καλό φίλτρο, και αλλάζετέ το τακτικά. Να απολυμαίνετε τη συσκευή κάθε χρόνο.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;