Οι επιπλοκές που προκαλούνται από τις βλάβες του κνησμού, είναι η εμφάνιση σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου και ιών όπως αυτή του έρπητα.

Το ατοπικό έκζεμα συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε βρεφική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και αρκετά χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να επιμένει και στην ενήλικη ζωή. χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Η κατανομή των βλαβών είναι σε μάγουλα, κορμό, πτυχές αγκώνων και γονάτων, μέτωπο και ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με έκζεμα έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Γενικές συμβουλές

  • Να μην κάνετε πολλά μπάνια την ημέρα και να μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό.
  • Μετά το μπάνιο σκουπίστε ταμποναριστά το σώμα, μην το τρίβετε.
  • Και επαλείψτε με ενυδατική κρέμα που σας σύστησε ο γιατρός σας.
  • Τα ρούχα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, να είναι βαμβακερά.
  • Όταν αισθάνεστε κνησμό αποφύγετε να ξύσετε την περιοχή γιατί είναι πιθανόν να επιμολυνθεί ή να δημιουργηθεί ουλή στο δέρμα.

Θεραπεία

Στις εξάρσεις χορηγούμε τοπικά στεροειδή ή ανοσοτροποποιητικά για ανάλογα των βλαβών χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις επιμόλυνσης χορηγούμε συγχρόνως αντιβιοτικά από το στόμα. Σε περιπτώσεις έντονου κνησμού τα αντισταμινικά χορηγούνται 1-2 φορές την ημέρα.

Το ατοπικό δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο σε ότι το ξηραίνει περεταίρω, έτσι τα ντους πρέπει να είναι γρήγορα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και με προϊόντα που περιέχουν ενυδατικούς αναπλαστικούς και αντικνησμώδεις παράγοντες. Καθημερινά το δέρμα πρέπει να ενυδατώνεται με κρέμες που περιέχουν τους παραπάνω παράγοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;