Η παχυσαρκία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε πολλές χώρες. Η κακή διατροφή είναι ένας μόνο παράγοντας που οδηγεί σε αυτήν. Η γενετική προδιάθεση, ο καθιστικός τρόπος ζωής και εργασίας αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας. Άτομα με ανώτατη εκπαίδευση και υψηλά εισοδήματα έχουν κατά κανόνα λιγότερα παραπανίσια κιλά. Στο πλαίσιο βέβαια του υπερκαταναλωτικού τρόπου ζωής δεν λείπουν οι εξαιρέσεις.

Η παχυσαρκία προκαλεί σειρά προβλημάτων υγείας στις αρθρώσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη αλλά και κατάθλιψη. Συχνά απαιτείται χειρουργικό νυστέρι, και μάλιστα επώδυνο.

Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν τους δίνεις περισσότερο. Σήμερα οι μερίδες στην αγορά τροφίμων είναι μέχρι και έξι φορές μεγαλύτερες από ότι ήταν παλιά. Διπλάσιες ή και τριπλάσιες είναι οι μερίδες όταν αγοράζουμε μπέργκερ ή τηγανιτές πατάτες. Την κατάσταση επιβαρύνουν η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε σνακ.

Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν οι ενήλικες στην υγεία τους, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού, αποτελούν και κακά πρότυπα για τα παιδιά τους. Πολύ συχνά υπέρβαροι γονείς έχουν και υπέρβαρα παιδιά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, αλλά πολλές φορές τα παιδιά απλά μιμούνται τις συνήθειες των γονέων.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις καταγγελιών παχύσαρκων ατόμων για διακρίσεις εις βάρος τους, από τον εργασιακό χώρο μέχρι τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απώλεια βάρους δεν αποτελεί μόνο ατομικό πρόβλημα, απαιτεί συν τοις άλλοις και πολιτική βούληση για την εξάλειψη των προκαταλήψεων.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η παχυσαρκία στα παιδιά. Η προτίμηση σε λιπαρές τροφές αντί φρούτων και λαχανικών αλλά και οι ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση αποτελούν βασικές αιτίες του «κακού». Η παιδική παχυσαρκία οδηγεί συχνά σε έντονα ψυχολογικά τραύματα. Ο ρόλος των γονιών για την ισορροπημένη σωματική ανάπτυξη και τη σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών αποκτά καθοριστική σημασία.

Ένας στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρος. Το ίδιο ισχύει και για έναν στους πέντε κατοίκους των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας