Υπάρχουν πολλές γυναίκες και ιδιαίτερα νεαρές κοπέλες, οι οποίες δεν είναι σεξουαλικά ενεργές. Ακόμα και αυτές επιβάλλεται να κάνουν τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, εξέταση, υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών και, ει δυνατόν, παπ τεστ.

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος γιατί οι διάφορες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, αλλά και άλλων παθολογικών καλοήθων καταστάσεων -πολύποδες μήτρας, ινομυώματα, κύστες ωοθήκης- μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε γυναίκα και πέραν της όποιας πιθανής ενόχλησης να εξελιχθούν τελικά σε σοβαρό πρόβλημα υγείας χωρίς να γίνουν αντιληπτές.

'Ενας ήπιος πόνος στην κοιλιά ή αλλαγές στην περίοδο και στα χαρακτηριστικά του κύκλου μπορεί να κρύβουν τέτοια προβλήματα.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο γυναικολόγος δεν ασχολείται μόνο με το παπ, αλλά διαγιγνώσκει σε πρώιμο στάδιο κακοήθειες του αιδοίου, των ωοθηκών και του ενδομητρίου και αυτά αποκαλύπτονται με την ετήσια εξέταση ρουτίνας.

Εξαίρεση αποτελεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος έχει σχέση κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μια γυναίκα χωρίς καμία σεξουαλική επαφή αποκλείεται να τον αναπτύξει.

Οι γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή στη ζωή τους έστω και μια φορά επιβάλλεται να κάνουν τεστ παπ και ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.

Αυτές που δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή δεν μπορούν να κάνουν παπ παρά μόνο με διακόρρευση του παρθενικού υμένα, πράγμα που κάνουμε σε ύποπτες περιπτώσεις. Το υπερηχογράφημα γίνεται συνήθως από την κοιλιά, αλλά σε υποψία παθολογικού ευρήματος γίνεται διορθικά-από τον πρωκτό- με ελάχιστη ενόχληση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο