Η αυτοεξέταση μαστού αφορά τον έλεγχο του μαστού σας για να βοηθηθείτε να εντοπίσετε προβλήματα ή αλλαγές. Πολλά προβλήματα στο μαστό ανακαλύπτονται πρώτα από γυναίκες, συχνά τυχαία. Οι μάζες μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Ο καρκίνος μαστού μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο κοινός σε γυναίκες άνω των 50.

Πολλοί ειδικό πιστεύουν ότι τα μειονεκτήματα της αυτοεξέτασης ξεπερνούν τα οφέλη. Άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί επιλογή για τις γυναίκες. Μιλήστε με τον γιατρό σας για την αυτοεξέταση μαστού.

Η αυτοεξέταση μαστού αφορά τον έλεγχο του μαστού για μάζα ή αλλαγές όταν είστε όρθια ή ξαπλωμένη σε διαφορετικές πόζες και ενώ κοιτάτε το στήθος σας σε καθρέφτη για να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση.

Αν γνωρίζετε πώς φαίνεται φυσιολογικά ο μαστός σας, τυχόν μάζες ή αλλαγή στην εμφάνιση θα πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό. Τα περισσότερα προβλήματα ή οι αλλαγές δεν οφείλονται στον καρκίνο.

Αν επιλέξετε να κάνετε αυτοεξέταση μαστού, αυτή δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την τακτική κλινική εξέταση του μαστού από γιατρό και τις μαστογραφίες. Τα ενθέματα δεν μειώνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο μαστού, επομένως οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με την πραγματοποίηση αυτοεξέτασης.

Γιατί γίνεται

Η αυτοεξέταση μαστού γίνεται για να εντοπιστούν προβλήματα στο μαστό, όπως μια ή αλλαγή στην εμφάνιση που μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη καρκίνου μαστού ή άλλες παθήσεις μαστού που μπορεί να χρειαστούν προσοχή, όπως η μαστίτιδα ή το ινοαδένωμα.

Προετοιμασία

Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία πριν κάνετε την αυτοεξέταση μαστού.

Πώς γίνεται

Χρειάζεται εξάσκηση για την πραγματοποίηση μιας καλής αυτοεξέτασης. Ρωτήστε τον γιατρό σας για συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την κάνετε σωστά.

Η καλύτερη στιγμή για την εξέταση είναι συνήθως μια εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου, όταν ο ιστός είναι λιγότερο πιθανό να είναι ευαίσθητος ή πρησμένος. Αν έχετε άτακτη περίοδο ή αν είστε στην εμμηνόπαυση ή έχετε κάνει υστερεκτομή κάντε την εξέταση μια ημέρα του μήνα που είναι εύκολο να θυμάστε.

Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν μπορούν να συνεχίσουν να εξετάζουν το στήθος τους κάθε μήνα.
Οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εξετάσουν το στήθος τους μετά το θηλασμό.
Για να πραγματοποιήσετε την εξέταση, βγάλτε όλα τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και ξαπλώστε. Η εξέταση γίνεται ενώ είστε ξαπλωμένη, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να νιώσετε όλο τον μαστικό ιστό.
Χρησιμοποιείστε τα μαξιλάρια των 3 μεσαίων δαχτύλων-όχι τις άκρες- του αριστερού σας χεριού για να ελέγξετε το δεξί μαστό. Κινήστε τα δάχτυλα αργά, σε μικρούς κύκλους μεγέθους νομίσματος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου