Εμμηνόπαυση. Αναπόφευκτη, δύσκολη, απαιτητική, ώρες-ώρες εντελώς παράξενη. Οι αλλαγές που φέρνει αυτή η περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας είναι μεγάλες, και μερικές φορές είναι τόσο πολλές, που μετά βίας νιώθετε ότι μπορείτε να τις διαχειριστείτε. Και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε μερικές πολύ λάθος σκέψεις και επιλογές, αυτός είναι ένας μικρός οδηγός με τα πράγματα που καλό θα ήταν να μην κάνετε όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση.

Μην νομίζετε ότι τελείωσε το σεξ

Όχι, η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει πως το σεξ θα αποτελεί πια μακρινή ανάμνηση. Ναι, όσο μεγαλώνετε, είναι λογικό να παρατηρήσετε πιο χαμηλή λίμπιντο, αλλά είναι και εξίσου πιθανό να παρατηρήσετε αύξηση της τεστοστερόνης—που σημαίνει ότι θα θέλετε περισσότερο σεξ. Επιπλέον, αν μη τι άλλο, η εμμηνόπαυση σημαίνει πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αντισύλληψη πλέον.

Μην απορρίψετε αμέσως την ορμονοθεραπεία

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ηλικία στην  οποία ξεκινάτε την ορμονοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει το αν θα σας βοηθήσει ή αν θα σας βάλει σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Μιλήστε εκτενώς με τον γιατρό σας.

Μην τρομάζετε με τις αλλαγές στην διάθεση

Είναι φυσιολογικές. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να συσχετίζει την εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην διάθεση, και όσο πιο σύντομα το αποδεχτείτε και αποφασίσετε να μην επηρεαστείτε από αυτές, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.

Μην της καταλογίζετε την αύξηση βάρους

Δεν είναι δικαιολογία, επειδή οι δικαιολογίες είναι απλώς μια διέξοδος για να επαναπαυθούμε. Προσέξτε την διατροφή σας, γυμναστείτε και μιλήστε με τον γιατρό σας ή με έναν διαιτολόγο για πιθανές αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε.

Μην χάνετε τον ύπνο σας

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, ειδικά αν λαμβάνετε ορμονοθεραπεία. Δοκιμάστε να βελτιώσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας, και να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα που εμφανίζονται, όπως εξάψεις.

Μην αγχώνεστε

Ναι, πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε. Το στρες, όμως, δημιουργεί φλεγμονές στον οργανισμό, και οι φλεγμονές… είναι υπερβολικά μεγάλη λίστα για να αναφέρουμε όλα τα προβλήματα που προκαλούν. Προσπαθήστε σε καθημερινή βάση να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην χαλάρωσή σας και στον εαυτό σας.

Μην χάνεστε

Έχετε φίλους, συνεργάτες και οικογένεια. Έχετε αγαπημένα πρόσωπα, και πρέπει να επικοινωνείτε μαζί τους συχνά. Αν η εμμηνόπαυση σας κουράζει, μιλήστε μαζί τους για τα προβλήματά σας. Έχει αποδειχθεί πως οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση με πιο έντονη κοινωνική ζωή αισθάνονται καλύτερα, συνεπώς διαχειρίζονται καλύτερα και αυτή την απαιτητική περίοδο.

Μην κόψετε τα γαλακτοκομικά

Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης είναι πολύ αληθινός, και ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Φροντίστε τα οστά σας και καταναλώστε τροφές με άφθονο ασβέστιο, ώστε να προφυλάξετε την υγεία τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;