Δέκα μαγνητικοί τομογράφοι που τα κάνουν όλα. Είναι δέκα φορές πιο ισχυροί από τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα και αρκετά σπάνιοι εξαιτίας της τεχνολογικής τους πολυπλοκότητας. Συνολικά λειτουργούν δέκα τέτοιοι τομογράφοι αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα μηχανήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μπορούν να διαγνώσουν εγκαίρως τον καρκίνο, αλλά και πολλές ασθένειες νευρολογικής φύσεως. Θα μπορέσουν όμως να εντρυφήσουν κυρίως στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ένα όργανο που είναι, εν πολλοίς άγνωστο.

Πρόκειται για ένα πανίσχυρο μηχάνημα. Είναι τόσο δυνατό, ώστε με τη μαγνητική του δύναμη, μπορεί να σηκώσει ένα φορτηγό και να το κρατήσει στον αέρα. Έχει τόσο μεγάλη ακρίβεια, ώστε δίνει τη δυνατότητα να δούμε την κατάσταση του κάθε κυττάρου ξεχωριστά. Παρά τη μεγάλη τους δύναμη, αυτά τα μηχανήματα είναι εντελώς ακίνδυνα για τους ανθρώπους.

Στους κανονικούς τομογράφους, η σπονδυλική στήλη φαίνεται πολύ θολή και δεν μπορείς να διακρίνεις πάρα πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Αλλά με αυτόν τον τομογράφο υπερ-υψηλού πεδίου και με τις αντιθέσεις που αναπτύσσουμε, μπορούμε να δούμε τα πάντα. Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως για παράδειγμα η σκλήρυνση κατά πλάκας. Όταν ξεκινούν λοιπόν οι αρρώστιες, υπάρχουν μερικές μικροδιαρθρωτικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη.

Για παράδειγμα, η διάμετρος του κυττάρου μπορεί να αλλάξει. Είναι δυνατόν έτσι να προβλεφθεί αν ένα άτομο θα εμφανίσει ασθένεια ή όχι, ή αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Και βέβαια αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, είναι πιθανότερο οι γιατροί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, γιατί σε μετέπειτα στάδια μπορεί να είναι πολύ αργά.

Πρώτα από όλα, δεν έχει να κάνει μόνο με τις ασθένειες. Έχει ως στόχο να κατανοήσουμε τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του. Εάν μπορούμε να εξετάζουμε τον εγκέφαλο με όλες αυτές τις λεπτομέρειες, μπορούμε να καταλάβουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, πώς οι νευρώνες διαπλέκονται και πώς αλληλεπιδρούν. Μία από τις πιο εντυπωσιακές λεπτομέρειες είναι τα διάφορα επίπεδα του φλοιού, αλλά και μερικές εξαιρετικές λεπτομέρειες της δομής του εγκεφάλου. Εάν εξετάσουμε τον ίδιο εγκέφαλο με έναν κανονικό τομογράφο, δεν μπορούμε να δούμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Εάν υπάρχουν όγκοι, μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε με αυτή την τέλεια ανάλυση και τις αντιθέσεις που δίνει αυτό το μηχάνημα, σε σχέση με τα συμβατικά.

Σε αυτό το εργαστήριο, οι ερευνητές ετοιμάζουν τα δείγματα που θα αναλύσουν και επωφελούνται από την τεχνολογία ισχυρού κοντράστ που τους προσφέρει το μηχάνημα. Στο παρελθόν, για να μελετηθούν ολοκληρωμένα οι σπάνιες ασθένειες του εγκεφάλου, έπρεπε να ανοίξουν τον εγκέφαλο, μετά το θάνατο του ασθενή.

Τώρα με αυτό το μικρότερο μηχάνημα, που επιτρέπει την ανάλυση μεγαλύτερων δειγμάτων, μπορεί να σκαναριστεί όλος ο εγκέφαλος ενός ατόμου, που είναι ακόμη ζωντανό. Έτσι ειδικοί είδαν τις αλλαγές που συνέβησαν σε έναν εγκέφαλο ενός ασθενή σε κατάθλιψη:

Η κατάθλιψη είναι μια διαδεδομένη ασθένεια. Είναι μία από τις βασικές αιτίες δυσλειτουργίας παγκοσμίως. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της κατάθλιψης είναι ότι μέχρι σήμερα οι κλινικοί γιατροί δεν μπορούν να επιλέξουν μια συγκεκριμένη θεραπεία. Στους ασθενείς με κατάθλιψη, τα κύτταρα αλλάζουν δομή, σχήμα και μέγεθος. Με τη μέθοδο που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο, μπορούν να εντοπιστούν οι αλλαγές, μη επεμβατικά. Πιθανώς στο μέλλον, θα είναι χρήσιμα αυτά τα αποτελέσματα στους γιατρούς για να επιλέξουν τη θεραπεία και να προβαίνουν σε πιο έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι μια έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών θα αλλάξει τα δεδομένα στο μέλλον. Πολύ συχνά οι νευρολογικές παθήσεις, αλλά και ο καρκίνος είναι πολύ δύσκολο να διαγνωσθούν. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει και καλύτερη θεραπεία.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα