Κοιμάται, αλλά έχει σταματήσει να αναπνέει. Μετά ξαφνικά, η αναπνοή του επανέρχεται. Αυτή η ασθένεια ονομάζεται Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο και αφορά περίπου το 5% του πληθυσμού της Ευρώπης. Ευτυχώς ειδοποιεί συνήθως... θορυβωδώς: Εμφανίζεται- μεταξύ των άλλων- με έντονο ροχαλητό στη διάρκεια του ύπνου, αδικαιολόγητη κόπωση και υπνηλία, παρότι ο ασθενής έχει κοιμηθεί αρκετές ώρες. Η πιο σημαντική όμως επίπτωση του συνδρόμου, κυρίως λόγω της υπνηλίας που προκαλεί, είναι ο αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Στους ενήλικες, η αιτία αυτής της ασθένειας είναι μυϊκή. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο λάρυγγας χαλαρώνει εντελώς, ώστε μπλοκάρει τον αεραγωγό, εμποδίζοντας την αναπνοή του ατόμου. Δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες, αλλά και το 2% των παιδιών είναι θύματα του συνδρόμου, με αποτέλεσμα να έχουν αϋπνίες.

Διάφοροι παράγοντες επιδεινώνουν την κατάσταση: η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση και ο διαβήτης. Μια λύση είναι η χρήση αναπνευστικής συσκευής κάθε βράδυ.

Η άπνοια θεωρείται μία επικίνδυνη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου:

  • Ζωτικά όργανα δεν οξυγονώνονται επαρκώς κατά τη διάρκεια της άπνοιας, με άμεσο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, αρρυθμιών και εγκεφαλικού. Μακροπρόθεσμα αναπτύσσεται αρτηριακή υπέρταση, η οποία δεν ελέγχεται πλήρως. Εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, συγκέντρωσης και γεροντική άνοια.
  • Η κακής ποιότητας ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση και την υπνηλία την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στο οδήγημα, λόγω αυξημένου κινδύνου πρόκλησης αυτοκινητικού ατυχήματος. Η απόδοση στη δουλειά είναι μειωμένη.
  • Πρωϊνοί πονοκέφαλοι, κακή διάθεση, σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να οφείλονται στην άπνοια.
  • Κατάθλιψη λόγω απομόνωσης από συγγενείς και φίλους. Ο πάσχων κοιμάται συνήθως σε φιλικές συγκεντρώσεις, χωρίς να συμμετέχει στην παρέα, με αποτέλεσμα σιγά- σιγά να γίνεται ανεπιθύμητος.

Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας γίνεται με τη μελέτη ύπνου, κατά την οποία ο ασθενής συνδέεται με ειδικά μηχανήματα, που δίνουν πληροφορίες για την αναπνοή, το οξυγόνο, την καρδιά, τον εγκέφαλο. Η μελέτη συνήθως γίνεται στο σπίτι, σε ειδικές όμως περιπτώσεις πρέπει να γίνεται σε εργαστήριο ύπνου για περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Για τη «συντήρηση του εγκεφάλου» στη ζωή μας, ο αδιατάρακτος καθημερινός ύπνος είναι απαραίτητος. Η εμφάνιση περιόδων άπνοιας στον ύπνο, είναι να μην ξεκουράζουμε ποτέ πραγματικά τον εγκέφαλό μας και να έχουμε τις πρόσφατες μνήμες μας σε πλήρη ακαταστασία, μέχρις απώλειας.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’