Πολλοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή έφαγαν πολύ και «βαριά» το βράδυ. Αυτή η τόσο κοινότοπη διαπίστωση, κρύβει μία μεγάλη αλήθεια, αφού αντανακλά την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν -κυρίως- στις πόλεις και έχουν προσαρμόσει τη διατροφή τους στις ανάγκες της δουλειάς.

Τόσο η εμπειρία, όσο και οι έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δείχνουν ότι η ώρα και η ποσότητα του βραδινού γεύματος εξαρτώνται άμεσα από τις ώρες κατανάλωσης και το μέγεθος των υπόλοιπων γευμάτων της ημέρας.
Όσο λιγότερα και πιο φτωχά είναι τα γεύματα που φάγαμε από το πρωί έως το απόγευμα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι βαρύ το βραδινό μας. Έτσι, ο οργανισμός ξεκινά αργά τη διαδικασία της πέψης και είναι αδύνατον να ηρεμήσει πριν ολοκληρωθεί. Για αυτόν τον κύκλο χρειάζεται να περάσουν ώρες, ενώ δεν είναι σπάνιο αυτό να γίνει και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εκτός από την ποσότητα, σημαντική σημασία έχει και η ποιότητα των γευμάτων. Ουσίες που περιέχονται σε τρόφιμα αλλά και σε ροφήματα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Για παράδειγμα, τροφές που περιέχουν πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, μπορεί να προκαλέσουν ξινίλες και καούρες στο στομάχι, καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε.
Επίσης, όταν το αλκοόλ καταναλώνεται το βράδυ, έχει ως επακόλουθο κακής ποιότητας ύπνο, ενώ η καφεΐνη (υπάρχει στον καφέ, τη σοκολάτα, το τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα κ.λπ.) φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο.

Ακόμα όμως και η υπερκατανάλωση υγρών, μπορεί να μας ξυπνήσει αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Αν και το πολύ και βαρύ φαγητό μπορεί να δυσχεράνει τον ύπνο, η λύση δεν είναι ούτε το να πέφτει κανείς στο κρεβάτι νηστικός.
Όπως λένε οι ειδικοί, η αποχή από το φαγητό, αντενδείκνυται εάν κάποιος θέλει να κοιμηθεί καλά το βράδυ, διότι όταν είμαστε νηστικοί ο εγκέφαλός μας δεν τροφοδοτείται με το σάκχαρο που χρειάζεται για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Για αυτό, ένα ζεστό ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι, λίγα φρούτα, μία έως δύο ώρες πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι για βράδυ και εφ΄ όσον αισθανόμαστε πεινασμένοι, δεν δημιουργούν πρόβλημα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας