Έχετε αρχίσει να ξεχνάτε εύκολα, αλλά δεν είστε και σε τόσο μεγάλη ηλικία ώστε να δικαιολογείται μια τέτοια κατάσταση; Οι ειδικοί που ασχολούνται με προβλήματα μνήμης, έχουν να μας προτείνουν μερικές απλές συμβουλές, που μπορούμε πολύ εύκολα να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, βοηθώντας σημαντικά τη μνήμη μας.

  • Κάντε μια προσπάθεια να κοιμάστε καλύτερα. Είναι σημαντικός ένας καλός ύπνος, γιατί κατά τη διάρκειά του ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας, για να τις επαναφέρει αργότερα στη μνήμη μας.
  • Βάλτε τα μπαχαρικά στο διαιτολόγιό σας. Μελέτες έχουν δείξει χαμηλά ποσοστά του Alzheimer στην Ινδία, κάτι που αποδίδεται στο κάρι και ίσως σε άλλα μπαχαρικά που καθυστερούν την απώλεια της μνήμης λόγω ηλικίας.
  • Ασκηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε. Η άσκηση διατηρεί το σώμα, αλλά και τον εγκέφαλό μας σε καλή κατάσταση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που αθλούνται έχουν καλύτερη μνήμη σε σχέση με συνομήλικούς τους που δεν ασκούνται ποτέ.
  • Προσπαθήστε να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα, εάν είστε μανιώδεις καπνιστές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κάπνισμα διαφοροποιεί τον τρόπο προώθησης του οξυγόνου στον εγκέφαλο του ανθρώπου και δυσκολεύει έτσι σημαντικά τη λειτουργία του.
  • Διατηρήστε τη χοληστερόλη σας σε καλά επίπεδα. Φυσικά αυτό είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο και για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και της μνήμης. Η κακή χοληστερόλη είναι ισοδύναμη με κακή κυκλοφορία του αίματος, έτσι ώστε να μη φθάνουν στον εγκέφαλο τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται και να αυξάνεται η πιθανότητα της νόσου ALzheimer.
  • Μην εξαιρείτε το κρασί εντελώς από τη ζωή σας. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, απομακρύνει από τον άνθρωπο τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, ενώ βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.
  • Ελέγξτε το άγχος σας. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, εξασθενεί τη μνήμη, οπότε καλό είναι να χαλαρώνετε κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα, βοηθώντας, εκτός από τη διάθεσή σας και τη μνήμη σας.
  • Μην ξεχνάτε το σπανάκι, αλλά και τα μήλα. Προστατεύουν τον εγκέφαλο, βοηθούν τη μνήμη να διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τα ωμέγα 3 λιπαρά, που μοιάζουν με αυτά που έχει ο εγκέφαλος. Έχει αποδειχθεί πως οι σαρδέλες και ο σολομός, μειώνουν την απώλεια μνήμης.
  • Αδυνατίστε εάν έχετε παραπανίσια κιλά ή τουλάχιστον αρχίστε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες καθημερινά. Μελέτες έδειξαν, ότι τα άτομα που άρχισαν να μειώνουν τις θερμίδες της καθημερινής διατροφής τους, βελτίωσαν σημαντικά τη μνήμη τους.
  • Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία και αυτή με τη σειρά της δυσκολεύει την καλή κατάσταση της μνήμης. Εάν λοιπόν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, κάντε άμεσα αναλύσεις αίματος.
  • Γυμνάστε το μυαλό σας, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε τόσο αυτό δυναμώνει. Λύνετε συχνά σταυρόλεξα και παίξτε ανάλογα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, κρατώντας τη μνήμη σας ενεργή για πολλά χρόνια.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]