Όσοι θέλουν να μην παχύνουν, πρέπει να φροντίσουν να κοιμούνται καλά. Η έλλειψη ύπνου μάς παχαίνει τουλάχιστον ένα κιλό τον χρόνο - και οι ειδικοί έχουν πια αρχίσει να συνιστούν αύξηση της διάρκειας του ύπνου, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους.

Η εξάρτηση της παχυσαρκίας από τον ύπνο έχει επισημανθεί από τους ειδικούς. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όταν κάποιος κοιμάται λίγο έχει εντονότερο αίσθημα πείνας. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο: η πείνα επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που αισθάνεται έλλειψη τροφής, να κοιμάται λιγότερο. Και αυτές είναι λογικές αντιδράσεις του οργανισμού καθώς επηρεάζονται οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και ελέγχουν τον μεταβολισμό.

Άλλωστε όταν είμαστε ξύπνιοι, για τον οργανισμό είναι μέρα, συνεπώς πρέπει να φάμε ενώ όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός ξέρει ότι είναι νύχτα, συνεπώς δεν είναι απαραίτητη πολλή ενέργεια και φαγητό. Κοντολογίς ο οργανισμός του ανθρώπου που είναι ξενύχτης αισθάνεται ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι κάνει εκείνη την ώρα, το αίσθημα της πείνας είναι παρόν. Η δραστηριότητα αυτή του οργανισμού καθορίζεται από ορμόνες, όπως την ορμόνη του στρες.

Πρόκειται για την κορτιζόλη, που παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, με τα χαμηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται το βράδυ, λίγο πριν μπούμε για ύπνο. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευνοούν την παχυσαρκία. Ρόλο παίζουν επίσης οι ορμόνες που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής οι οποίες αυξάνονται λόγω της έλλειψης του ύπνου.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όποιος θέλει να χάσει κιλά δεν θα πρέπει να προσέχει την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής αλλά και τις ώρες του ύπνου του. Δηλαδή πρέπει να φροντίσει να κοιμάται αρκετά, διότι διαφορετικά ο οργανισμός του θα ενεργοποιήσει το αίσθημα της πείνας. Η ίδια συμβουλή, όμως, είναι απαραίτητη και για όσους απλώς δεν θέλουν να παχύνουν. Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται; Οκτώ έως εννέα. Και αν αυτό ακούγεται ανέφικτο, ας σκεφτούμε όλοι ότι ο ύπνος επηρεάζει μία σειρά λειτουργιών του ανθρώπου: από τον δείκτη νοημοσύνης και τις πιθανότητες κατάχρησης ουσιών μέχρι το σωματικό βάρος. Καταρχήν καθαρίζει το μυαλό, χαρίζει μακροζωία, προστατεύει από τον καρκίνο και βελτιώνει τη μνήμη.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management