Χάρη στις ορθοδοντικές θεραπείες, εδώ και περίπου έναν αιώνα προσφέρεται λειτουργικότητα στη μάσηση, καλύτερη στοματική υγιεινή, αισθητική διευθέτηση των δοντιών, αλλά και αρμονικότητα του προσώπου. Στην αρχή τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούσαν αποκλειστικά τους ορθοδοντικούς ‘ασθενείς’.

Με τα σιδεράκια και με τις κατάλληλες διευθετήσεις σε αυτά ‘ισιώνουν’ τα στραβά δόντια σε μιά περίοδο 18-24 μηνών περίπου.

Οι ασθενείς δε που βρίσκονται σε ορθοδοντική θεραπεία κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά και στη συνολική διαμόρφωση του προσώπου τους, μιά και τότε μπορεί να επηρεαστεί και η σκελετική ανάπτυξη των γνάθων τους.

Τα ορθοδοντικά υλικά εξελήχθησαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν θυμίζουν πολλά από τους παλαιότερους. Είναι μικρότεροι και καλαίσθητοι, ενώ έχουν μνήμη για τις κινήσεις των δοντιών.

Κατασκευάσθηκαν ‘σιδεράκια’ που δεν είναι μεταλλικά αλλά διάφανα όπως και άλλα εξαρτήματα των μηχανισμών προσομοιασμένα στο χρώμα των δοντιών ώστε να μη φαίνονται έντονα.

Επίσης κρύφτηκαν, έτσι δημιουργήθηκε η γλωσσική τεχνική όπου οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί δεν τοποθετούνται πλέον στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών (προστομιακά), αλλά στην εσωτερική επιφάνειά τους προς το μέρος της γλώσσας.

Με αυτό τον τρόπο η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται με απόλυτα αόρατους μηχανισμούς. Η γλωσσική ορθοδοντική έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με την κλασσική προστομιακή τεχνική.

Ακόμη υπάρχει και η σχεδόν αόρατη τεχνική τύπου invisalign, όπου τα δόντια ισιώνουν με μιά σειρά από διαφανή προκατασκευασμένα πλαστικά ναρθηκάκια. Με τον τρόπο αυτό οι ενήλικες σήμερα αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών του ορθοδοντικού ιατρείου.

Οι αόρατες τεχνικές της ορθοδοντικής λύνουν το πρόβλημα εμφάνισης των ενηλίκων ασθενών, που επιθυμούν ίσια δόντια, διατηρώντας παράλληλα τα φυσικά τους δόντια ανέπαφα. Χωρίς δηλαδή να υποστούν τους εκτεταμένους τροχισμούς δοντιών για τον σκοπό αυτό που προσφέρουν άλλες ειδικότητες της Οδοντιατρικής.

Χάρη στην τεχνολογία και η ορθοδοντική θεραπεία έγινε ευκολότερη και απλούστερη. Η έμμεση συγκόλληση, όπου προκαθορίζεται η θέση που θα κολληθούν οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί από το εργαστήριο κάνει την τοποθέτηση αυτών ακριβέστερη και ταχύτερη.

Οι νέοι αυτόδετοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί συγκρατούν το ορθοδοντικό τόξο μόνοι τους χωρίς να χρειάζονται επιπλέον προσδέσεις και μειώνουν τον συντελεστή τριβής που υπάρχει κατά τις οδοντικές μετακινήσεις.

Τα εξελιγμένα τόξα τιτανίου ασκούν πιό ήπιες και ανώδυνες ορθοδοντικές δυνάμεις, αλλά και η χρήση των μικροεμφυτευμάτων μειώνουν τον χρόνο του ασθενή στην οδοντιατρική καρέκλα, τη διάρκεια μιάς ορθοδοντικής θεραπείας και την όποια δυσφορία του ασθενή κατά τη θεραπεία.

Έτσι, ακόμη και η συνεργασία του ασθενή περιορίζεται μόνο στη στοματική του υγειινή. Συγχρόνως αυξάνουν την ποιότητα και την αισθητική του τελικού αποτελέσματος.

Η πληροφορική έχει συμβάλει ενεργά στη σύγχρονη ορθοδοντική. Ο ασθενής πλέον μπορεί να δει το αποτέλεσμα μιάς θεραπείας στον ίδιο και την διευθέτηση των δοντιών του στο στόμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών προγραμμάτων πριν ακόμη αυτή γίνει.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους ασθενείς με σκελετικά προβλήματα στις γνάθους, που εκτός της ορθοδοντικής θεραπείας χρειάζονται και ορθογναθική χειρουργική διευθέτηση, αλλά και στις περιπτώσεις που πρόκειται να γίνουν σημαντικές ορθοδοντικές μετακινήσεις για τη διαμόρφωση του χαμόγελου.

Τα σύγχρονα συρμάτινα τόξα που μετακινούν τα δόντια πολλές φορές έρχονται έτοιμα προκατασκευασμένα από το εργαστήριο με τη βοήθεια ρομπότ, όπως και οι μηχανισμοί που συγκολλούνται με τον έμμεσο τρόπο είναι εξατομικευμένοι γιά τον συγκεκριμένο ασθενή, το πρόβλημά του καθώς και την ανατομία των δοντιών του.

Οι μηχανισμοί τύπου invisalign κατασκευάζονται επίσης μέσω υπολογιστών μιά και οι θεραπείες αυτές προγραμματίζονται εξ αρχής. Τέλος, όχι μόνο η αποθήκευση των ιστορικών, των φωτογραφιών και ακτινογραφιών των ασθενών, αλλά και των εκμαγείων αυτών γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο με τη χρήση τρισδιάστατων scanners μειώνοντας έτσι και τον χώρο αποθήκευσης αυτών στο ιατρείο.

Θα έλεγε κανείς πως η Ορθοδοντική σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτήν πέντε ή δέκα χρόνια πρίν, πολύ δε περισσότερο από τότε που ξεκίνησε σαν ειδικότητα της Οδοντιατρικής εκατό και περισσότερα χρόνια πριν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα