H άνοιξη, εποχή έξαρσης πολλών φαινομένων αλλεργίας και σημαντικών αλλεργιών των ματιών, δημιουργεί πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και στη χώρα μας. 

Το φαινόμενο της αλλεργίας είναι μία υπερβολική αντίδραση του απαραίτητου για όλους ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ερεθίσει και να προκαλέσει τόσο σημαντική αντίδραση από τον οργανισμό.

Όταν αυτό το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε συνεχή επαφή με τα αισθητήρια μέσα του οργανισμού, τότε η αλλεργία, δηλαδή η ανοσοσοποιητική αντίδραση που εξαπολύεται από τον οργανισμό προς το αλλεργιογόνο, μπορεί να είναι έντονη και πολύ συμπτωματική για τον ασθενή.

Κοινές οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις περιγράφονται συνήθως στην επιφάνεια του ματιού (επιπεφυκότας), η οποία έρχεται σε επαφή περισσότερο με το περιβάλλον.

Ο επιπεφυκότας είναι η διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τόσο τον σκληρό, το οποίο είναι το άσπρο μέρος που βλέπουμε στο μάτι, όσο και την έσω επιφάνεια του βλεφάρου.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αποτελεί δύσκολη διάγνωση ακόμη και για τον οφθαλμίατρο καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν με τη βλεφαρίτιδα, ξηροφθαλμία, ιογενή επιπεφυκίτιδα, μικροβιακή επιπεφυκίτιδα, ακόμη και τοξικότητα απο κολλύρια! Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντοβιοτικό κολλύριο το οποίο προφανώς δεν εχει δράση στην αλλεργία.

Οι οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνουν

  • την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα,
  • την αλλεργική επιπεφυκίτιδα έναντι σε κάποιοι αλλεργιογόνο (πχ. γύρη). Τα συμπτώματα είναι ερεθισμός των ματιών, κοκκίνισμα του επιπεφυκότα, κνησμός,
  • την εαρινή ή ανοιξιάτικη κερατοεπιπεφυκίτιδα και
  • την γιγαντιαία θυλακιώδη επιπεφυκίτιδα (GPC), η οποία συνήθως παρουσιάζεται σε χρήστες φακών επαφής.
  • -Τέλος, την ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα που παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα που έχουν ατοπία ή έκζεμα.


Παράγοντες λοιπόν για την αποφυγή της οφθαλμικής αλλεργίας, είναι φυσικά η αποφυγή της έκθεσης στο αλλεργιογόνο όταν αυτή είναι δυνατή, το συχνό πλύσιμο των χεριών, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνες ουσίες, όπως κάποια σκόνη ή το τρίχωμα οικιακών ζώων ή γύρη, να αποφεύγεται το τρίψιμο των ματιών γιατί αυτό επιταχύνει και μεγαλώνει την έκκριση ισταμίνης και η χρησιμοποίηση ειδικών φίλτρων στους χώρους εργασίας ή σπιτιού που απομονώνουν από όλα τα αλλεργιογόνα, όπως επίσης και συστήματα κλιματισμού.

Θεραπεία

Σαν θεραπεία, οι πιο εύκολες λύσεις είναι οι κρύες κομπρέσες, η ύγρανση του κερατοειδή με λιπαντικά δάκρυα, πλύσιμο των ματιών με άφθονο νερό.

Σαν δεύτερο μέσο, ουσίες οι οποίες είναι αντισταμινικές και έχουν επίσης την ιδιότητα να κατευνάζουν τη συμφόρηση στα αγγεία που προκαλεί η αλλεργία.

Τρίτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα φάρμακα που σταθεροποιούν τα μαστικά κύτταρα, τέταρτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή και πέμπτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα κορτικοστεροειδή, δηλαδή αυτή που αποκαλούμε κοινά κορτιζόνη.

Τέλος, η πρόληψη για άτομα που ξέρουν ότι είναι επιρρεπή σε αλλεργική επιπεφυκίτιδα την άνοιξη και η επίσκεψή τους στον οφθαλμίατρο σε συνεργασία με τον αλλεργιολόγο μπορούν να προβλέψουν αλλά και να θεραπεύσουν την αλλεργική επιπεφυκίτιδα που είναι ενοχλητική στην καθημερινή ζωή , λειτουργία και δραστηριότητες του ασθενούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;