Δικαίως λέγεται πως το πρώτο σχολείο του παιδιού είναι η οικογένεια. Οι οικογένειες παίζουν σημαντικό ρόλο στο να δώσουν κίνητρο στο παιδί να διαβάσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας δούμε μερικές έξυπνες στρατηγικές για να πείσετε το παιδί σας να διαβάσει, χωρίς να του φανεί αγγαρεία.

Συνδυάστε τα βιβλία με δραστηριότητες

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να ασχοληθούν τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες. Μπορείτε να τους προτείνετε βιβλία που να σχετίζονται με αυτές – για παράδειγμα, αν δείτε μία ταινία που βασίζεται σε ένα βιβλίο, δώστε τους και το βιβλίο, και μετά συζητήστε για αυτό.

Πηγαίνετε μαζί στη βιβλιοθήκη

Κάντε ένα μικρό ταξιδάκι στην βιβλιοθήκη, δανειστείτε μερικά βιβλία για τον εαυτό σας, και ψάξτε με το παιδί σας για βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Διαβάστε μπροστά του την εφημερίδα σας, ή ένα περιοδικό, και πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο στην παραλία. Όταν τα παιδιά βλέπουν τους ενήλικες γύρω τους να διαβάζουν, καταλαβαίνουν πιο εύκολα τη σημασία της λογοτεχνίας.

Συζητήστε το μαζί τους

Το να μιλάτε με το παιδί σας για αυτά που διαβάζετε είναι άλλος ένας καλός τρόπος να τους δείξετε πως η λογοτεχνία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής σας. Πείτε του γιατί σας άρεσε ένα βιβλίο, τι σας δίδαξε ή πώς σας βοήθησε – και μπορεί σύντομα να αρχίσει να κάνει το ίδιο.

Βοηθήστε το παιδί να βρει χρόνο για διάβασμα

Με όλες τις δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν μέσα στο καλοκαίρι, ίσως δεν υπάρχει πάντα ο κατάλληλος χρόνος για διάβασμα. Βοηθήστε το παιδί σας να οργανώσει τον χρόνο του σωστά, αφήνοντας πάντα και λίγη ώρα κενή για να διαβάσει, για παράδειγμα πριν τον ύπνο.

Πρέπει να έχετε υλικό για διάβασμα στο σπίτι

Δεν είναι ανάγκη να περιορίζεστε στα βιβλία. Από εφημερίδες, μέχρι κόμικς και περιοδικά, γεμίστε το σπίτι σας με πράγματα που θα κεντρίσουν την περιέργεια του παιδιού.

Χρησιμοποιήστε τα βιβλία δημιουργικά

Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα βιβλίο που θα του μαθαίνει κάτι χρήσιμο και ενδιαφέρον. Επιπλέον, με το είδος της παιδικής λογοτεχνίας να περιέχει αμέτρητες επιλογές βιβλίων που είναι διασκεδαστικές αλλά και εκπαιδευτικές, το παιδί μπορεί να διαβάζει και να μαθαίνει πράγματα που το αφορούν.

Διαβάστε μαζί του

Ειδικά αν το παιδί σας είναι μικρότερο σε ηλικία, πάντα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να του διαβάσετε μια ιστορία, ή να τη διαβάσετε μαζί. Μην ξεχάσετε να κάνετε τις διαφορετικές φωνές, ή ακόμα και να ντυθείτε περίεργα, για να φέρετε την ιστορία στη ζωή!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;