Το 2014 ήταν σημαντικός χρόνος για τις εξελίξεις στην ιατρική. Οι άνθρωποι ζούνε πιο πολύ και με πιο καλή υγεία από ποτέ. Ποιες καινοτομίες ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε στην ιατρική;

Μεταμόσχευση καρδιάς από πτώμα

‘Οσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις, αποτελεί προϋπόθεση να είναι ζωντανός ο δότης. Ωστόσο, φέτος αυτό άλλαξε! Τον Οκτώβριο, ομάδα Αυστραλών επιστημόνων αναγέννησε πεθαμένες καρδιές από πτώματα και στη συνέχεια τις μεταμόσχευσαν σε ασθενείς, με επιτυχία.

Περίπου 20 λεπτά μετά το σταμάτημα των χτύπων της καρδιάς, οι γιατροί τοποθέτησαν την καρδιά σε μηχάνημα που της παρείχε οξυγόνο. Όταν απομάκρυναν την καρδιά από το ‘’κουτί’’ ενέχυσαν διάλυμα για να διατηρηθεί και να παραμείνει φρέσκια. Αυτό κατέστη δυνατό με το μηχάνημα OCS-HEART.

Ο καθηγητής Bob Graham, του Victor Chang Institute, δήλωσε ότι ο συνδυασμός των παραπάνω επέτρεψε αυτού του είδους τη μεταμόσχευση, μιας καρδιάς που είχε σταματήσει να χτυπά.

Εμβόλιο ιλαράς εξουδετερώνει τον καρκίνο

Το 2014 εμφανίστηκαν πολλές καινοτομίες στην αγωγή κατά του καρκίνου αλλά μια από τις πιο αξιοσημείωτες σημειώθηκε τον Μάιο, όταν η υπερδοσολογία εμβολίου για την ιλαρά οδήγησε σε πλήρη ύφεση τον καρκίνο στο αίμα που εμφάνιζε μια ασθενής.

Ο Dr. Stephen Russell, δήλωσε ότι γνωρίζαμε από καιρό ότι μπορούμε να χορηγήσουμε έναν ιό ενδοφλεβίως και να καταστρέψουμε τον μεταστατικό καρκίνο σε ποντικούς. Κανείς δεν έδειξε πρωτύτερα ότι αυτό μπορεί να γίνει και στους ανθρώπους. Ο Dr. John C. Bell, του Centre for Innovative Cancer Research στην Οτάβα, πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη.

Χειρουργοί χρησιμοποιούν εκτυπωτή 3D για την πρώτη μεταμόσχευση κρανίου παγκοσμίως

Το 2014 ήταν σημαντική χρονιά για την τεχνολογία τρισδιάστατων εκτυπώσεων, καθώς μάθαμε ότι η μέθοδος μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας και να βοηθήσει να ζούμε περισσότερο.

Τον Μάιο, ομάδα χειρουργών από την Ολλανδία πραγματοποίησε την πρώτη ολική μεταμόσχευση κρανίου παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό κομμάτι τρισδιάστατης εκτύπωσης, ειδικά φτιαγμένο για τη λήπτρια.

Λήπτρια του τυπωμένου κρανίου ήταν μια γυναίκα 22 ετών που υπέφερε από πάθηση που σκλήραινε την οστική δομή του κρανίου. Αυτό αύξανε την πίεση στον εγκέφαλό της και επηρέαζε σοβαρά την ικανότητά της να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ο Dr. Bon Verweij, του University Medical Center στην Ουτρέχτη, δήλωσε ότι τώρα κατέστη δυνατή η χρήση τρισδιάστατων εκτυπώσεων που εφαρμόζουν με ακρίβεια. Αυτό έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και επειδή οι ασθενείς συχνά έχουν καλύτερη λειτουργία εγκεφάλου σε σχέση με τις παλιές μεθόδους.

Μετά την εγχείρηση, η ασθενής ανέφερε ότι είχε ανακτήσει την όρασή της και ότι μπόρεσε να επιστρέψει στη δουλειά της. Δεν υπάρχουν σημάδια ότι υποβλήθηκε σε εγχείρηση!

Κόλπος που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο

Το τρέχον έτος, γιατροί είδαν έφηβες στις οποίες μεταμοσχεύτηκαν οι πρώτοι κόλποι που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο και ανέφεραν ότι ακόμα έχουν φυσιολογική λειτουργικότητα, χωρίς πόνο. Πριν από 8 χρόνια τα κορίτσια που γεννήθηκαν με νόσο που εμπόδιζε τον πλήρη σχηματισμό των γεννητικών τους οργάνων απέκτησαν κόλπους που δημιουργήθηκαν από δείγματα των δικών τους κυττάρων και μυών. Τα δείγματα αναπτύχθηκαν τη συνέχεια στο εργαστήριο και πήραν τη μορφή κόλπου με τη βοήθεια βιοδιασπώμενης ‘’σκαλωσιάς’’.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κόλπος όχι μόνο μπορεί να δημιουργηθεί στο εργαστήριο αλλά να εμφυτευτεί με επιτυχία στους ανθρώπους, εξηγεί ο ερευνητής Dr. Anthony Atala. Αυτό μπορεί να αποτελεί νέα επιλογή για ασθενείς που χρειάζονται εγχείρηση για ανακατασκευή του κόλπου.

Προσθετικό μέλος που μετατρέπει μυϊκά σήματα σε κίνηση

Το 2014 εμφανίστηκε η πιο πολύπλοκη τεχνολογία προσθετικής μέχρι σήμερα. Τον Μάιο, ο FDA ενέκρινε τη διακίνηση του πρώτου προσθετικού χεριού που μεταφράζει τα ηλεκτρικά σήματα των μυών των ανθρώπων, ώστε να τους βοηθήσει να επιτελέσουν εργασίες με μεγάλη ακρίβεια.

Το χέρι, γνωστό ως DEKA Arm System, επιτρέπει στους ανθρώπους με ορισμένων ειδών ακρωτηριασμούς να έχουν νέα επιλογή όσον αφορά την προσθετική.

Ο Christian Foreman, του FDA δήλωσε ότι το DEKA Arm System μπορεί ενδεχομένως να επιτρέψει σε ορισμένους ανθρώπους να επιτελέσουν πιο πολύπλοκες λειτουργίες από αυτές που μπορούν με τα συμβατικά προσθετικά με τρόπο που πλησιάζει πιο στενά τη φυσική κίνηση του χεριού. Άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το χέρι μπόρεσαν να ολοκληρώσουν εργασίες όπως μετακίνηση αντικειμένων, χειραψία, καθώς και να φάνε μόνοι τους.

Ασθενής με νομική τύφλωση βλέπει, χάρη σε βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι βελτιώθηκε σημαντικά το 2014, επιτρέποντας στους ασθενείς με νομική τύφλωση, επιτέλους να δουν, κάτι το οποίο ονειρεύονταν καιρό.

Το βιονικό μάτι, γνωστό ως Argus II Retinal Prosthesis System, εγκρίθηκε από τον FDA το 2013, αλλά φέτος μηχανικοί βελτίωσαν περαιτέρω το οπτικό του σύστημα.

Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως εμφυτεύσιμη συσκευή, για ανθρώπους με μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια, μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης. Το βιονικό μάτι αποτελείται από μια συσκευή που τοποθετείται στο μάτι, μια βιντεοκάμερα σε ένα ζευγάρι γυαλιά και μια μονάδα επεξεργασίας βίντεο που τη φέρει ο ασθενής.

Η μεγαλύτερης διάρκειας διατήρηση πνευμόνων εκτός οργανισμού

Επιστήμονες στο University Hospitals Leuven του Βελγίου μπόρεσαν να διατηρήσουν πνεύμονες από δότη εκτός σώματος για 11 ολόκληρες ώρες-το μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία της ιατρικής.

Το κατόρθωμα έγινε εφικτό χάρη στο OCS LUNG, ένα μηχάνημα που παρέχει οξυγόνο στους πνεύμονες.

Ο Dr. Dirk Van Raemdonck, που συνέβαλε στη εγχείρηση, δήλωσε ότι το μηχάνημα επέτρεψε να διατηρηθούν οι πνεύμονες εκτός σώματος για περισσότερο από 11 ώρες χωρίς παρενέργειες και πρόσθεσε ότι ήταν το μεγαλύτερο διάστημα που αναφέρθηκε ποτέ-παγκόσμια πρώτη. Το μηχάνημα είναι τώρα διαθέσιμο στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Στις ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν σύντομα κλινικές δοκιμές.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη