Πόνος στο στήθος, ξαφνικά προβλήματα στην όραση ή στην ομιλία και ισχυρός πόνος στον χώρο της κοιλιάς—όλα αυτά είναι προβλήματα που απαιτούν άμεση επέμβαση γιατρού. Τι συμβαίνει όμως με άλλα, πιο διακριτικά συμπτώματα; Ας δούμε μερικά σημάδια που το σώμα μας προσπαθεί να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά, που πολλές φορές αγνοούμε.

Ανεξήγητο χάσιμο βάρους

Μπορεί να φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά γίνεται να χάσουμε βάρος χωρίς καν να προσπαθήσουμε- κάτι που μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν δεν είστε παχύσαρκοι και έχετε χάσει περισσότερο από 10% του βάρους σας μέσα σε ένα εξάμηνο – για παράδειγμα, 7 κιλά για ένα άτομο 68 κιλών – μιλήστε με τον γιατρό σας. Αυτό το ξαφνικό αδυνάτισμα μπορεί να προκληθεί από διάφορες ασθένειες, όπως υπερθυρεοειδισμό, διαβήτη, κατάθλιψη, καρκίνο, ή διαταραχές που επηρεάζουν το κατά πόσο το σώμα μας απορροφά διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Σταθερός ή υψηλός πυρετός

Ο πυρετός δεν χρειάζεται να σημαίνει πάντα κόκκινο συναγερμό. Παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς το σώμα μας πολεμά τις μολύνσεις. Ο σταθερός πυρετός μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάποια μόλυνση που δεν είχαμε καταλάβει, από ουρολοίμωξη μέχρι και φυματίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κακοήθεις καρκινικές καταστάσεις, όπως λεμφώματα, μπορούν να προκαλέσουν πυρετό για πολύ καιρό, όπως και μερικά φάρμακα. Αν ο πυρετός σας βρίσκεται στους 39,4 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερα, για περισσότερες από τρεις μέρες, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Κομμένη ανάσα

Οι δυσκολίες στην αναπνοή μπορούν να σηματοδοτούν ένα κρυφό πρόβλημα. Η πολύ έντονη γυμναστική, η παχυσαρκία και το μεγάλο υψόμετρο μπορούν να το προκαλέσουν. Εκτός από αυτά, όμως, η κομμένη ανάσα είναι λογικά σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, ειδικά αν προκύψει εντελώς ξαφνικά. Μια άλλη πιθανή εξήγηση για προβλήματα στην αναπνοή μπορεί να είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η βρογχίτιδα, το άσθμα, η πνευμονία, ή κάποια θρόμβωση στον πνεύμονα. Επιπλέον, η κομμένη αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι κρίσης πανικού.

Ανεξήγητες αλλαγές στην τουαλέτα

Είναι δύσκολο να καθορίσουμε ακριβώς τι είναι φυσιολογικό όταν μιλάμε για τις συνήθειες της τουαλέτας, καθώς ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει διαφορετική ρουτίνα. Αν, όμως, παρατηρήσετε αλλαγές στη φυσιολογική σας κατάσταση, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Οι αλλαγές αυτές μπορούν να είναι οι εξής:

  • Ματωμένα ή μαύρα κόπρανα
  • Συνεχής διάρροια ή συνεχής δυσκοιλιότητα
  • Επιτακτική ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα

Οι ξαφνικές αλλαγές μπορούν να σημαίνουν πως υπάρχει κάποια βακτηριακή μόλυνση, όπως καμπυλοβακτηρίδιο ή σαλμονέλα, ή μια μόλυνση από ιό ή παράσιτο. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή καρκίνος του παχέος εντέρου.

Προβλήματα στη συμπεριφορά

Μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ξαφνικά τα παρακάτω:

  • Προβλήματα στη σκέψη
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν προκληθεί από διάφορα προβλήματα, όπως μόλυνση, κακή διατροφή, αλλά και ψυχικές ασθένειες. Επιπλέον, μπορεί να προκαλούνται από ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Νιώθετε χορτάτοι αφού έχετε φάει πολύ λίγο

Αν συνεχώς νιώθετε χορτάτοι νωρίτερα από το κανονικό, ή έχοντας φάει λιγότερο, κάντε ένα προληπτικό έλεγχο. Αυτό το αίσθημα μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, πρήξιμο ή χάσιμο βάρους. Ενημερώστε τον γιατρό σας και για αυτά τα συμπτώματα, αν υπάρχουν. Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή το πεπτικό έλκος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου στο πάγκρεας.

Ξαφνικές λάμψεις

Αν βλέπουμε ξαφνικά λάμψεις, μπορεί να βιώνουμε μια ημικρανία. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, αυτές οι λάμψεις μπορούν να σημαίνουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αν μιλήσουμε άμεσα με τον γιατρό, μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα, για αυτό και είναι σημαντικό να μην αγνοείτε αυτά τα (όχι και τόσο εμφανή) συμπτώματα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ