Ο μεταβολισμός, η μυϊκή ανάπτυξη, οι γνωστικές δεξιότητας και η διάθεση των ανδρών ελέγχονται εν μέρει από τα επίπεδα τεστοστερόνης. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να χάνουν το 1,5% της τεστοστερόνης τους κάθε χρόνο από την ηλικία των 30 και μετά. Υπάρχουν φυσικοί τρόποι να το αναστρέψουμε αυτό;

Γυμναστική

Η γυμναστική έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας και μπορεί να βοηθήσει και τους άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Μια μελέτη του 1993 αποκάλυψε ότι οι ασκήσεις με βάρη, σε μέτρια ένταση, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Βιταμίνη D

Οι ειδικοί πιστεύουν πως απαιτούνται επιπλέον έρευνες πάνω στο θέμα, αλλά τα στοιχεία που έχουμε προς το παρόν δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Μπορούμε να την προσλάβουμε σε μορφή συμπληρώματος ή μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Ψευδάργυρος

Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με μια πάθηση στους άνδρες, όπου παράγονται πολύ λιγότερες ή και καθόλου ορμόνες. Επιπλέον, πιστεύεται ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Η χορήγησή του ως συμπλήρωμα σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης εμφάνισε θεαματικά αποτελέσματα.

Σκόρδο

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμα έναν λόγο να αγαπήσουμε το σκόρδο.

Καφεΐνη

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sport, Nutrition and Exercise Metabolism, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν καφεΐνη πριν τη γυμναστική μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω ότι έχει η άσκηση.

Σωστή διατροφή

Οι ξηροί καρποί, η βρώμη, τα στρείδια και οι οργανικές τροφές έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Τα στρείδια περιέχουν καλές δόσεις ψευδαργύρου, ενώ οι ξηροί καρποί και η βρώμη περιέχουν αμινοξέα που ελαττώνουν τα σφικτά αιμοφόρα αγγεία.

Αλκοόλ

Εδώ τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει την λίμπιντο—υπάρχουν, όμως, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research και δείχνουν ότι σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Στρες

Αυτό μας εξέπληξε, αλλά φαίνεται πως τα αυξημένα επίπεδα στρες συνδέονται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Ταυτόχρονα, αυτό έχει συσχετιστεί και με πιο επιθετική συμπεριφορά στους άνδρες, και – όπως γνωρίζουμε – με μεγαλύτερη πιθανότητα κατάχρησης αλκοόλ.

Το λίπος στην κοιλιά

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι επικίνδυνο για πολλούς λόγους, καθώς μας βάζει σε κίνδυνο για αρκετές σοβαρές παθήσεις, αλλά την ίδια στιγμή μειώνει και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Γυμναστική, λοιπόν, ώστε να χάσουμε αυτό το λίπος και να δούμε την τεστοστερόνη μας να αυξάνεται.

Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη

Η μελέτη που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα πραγματοποιήθηκε σε ταύρους, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν πως μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη οδηγεί σε καλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία